tisdag 16 februari 2010

Jemens olösliga problem

.
Bild: Hur länge kommer han att fortsätta att vara glad?


I min föregående text om Jemen skrev jag om hur vi under de senaste åren kunna se hur detta fattiga land i slow-motion håller på att köra slut på sin enda exportprodukt av betydelse - olja. Även om detta är illa nog är det tyvärr inte det enda problem som Jemen har. I denna andra och avslutande text belysera jag den kavalkad av problem som Jemen dras med bortom sinande oljeproduktion.

Om nu oljan håller på att sina, vad annat kan ett fattigt, överbefolkat och resursfattigt land exportera? Bortom olja har den främsta exportprodukten varit jordbruksprodukter, samt att förse rikare grannländer med arbetskraft (som skickar hem pengar, så kallad "remittans"). Eftersom Jemens problem är så många och stora skulle denna text kunna bli mycket lång. Jag försöka hålla igen på längden genom att i punktform stapla upp en del ytterligare utmaningar som Jemen står inför:

- Arbetslösheten ligger på mellan 20-40%. Trots detta anländer det några tusen flyktingar från Somalia varje månad. Dessa flyktingar uppgår nu till åtminstone 150-200 000 och de skärper ytterligare konkurrensen om jobben.

- För 20 år sedan kom det relativt många turister till Jemen. Antalet har sjunkit och sjönk ytterligare när Al-Qaida år 2007 började attackera turister. Idag har turismen minskat med åtminstone 90% jämfört med toppåren. Många av de som nu reser till landet är jemeniter som är bosatta utomlands och som reser hem för att träffa sina familjer.

- Jemen har stora militära utgifter och slåss både mot Al-Qaida i landets östra delar, mot separatister i söder, och speciellt mot (eventuellt Iran-stödda) rebellklaner i norr. Rebellerna i norr hotar att dra in Saudi-Arabien i en väpnad konflikt. För Al-Qaida har Jemen blivit ett viktigt land (de trivs i kollapsande stater). Då det finns starka strategiska och geopolitiska skäl är även USA är på väg att dras in i Jemen, som kan bli “nästa Afghanistan”. "An impoverished country that is strategically located on one of the world's busiest shipping lanes, Yemen has declared war on Al-Qaeda under pressure from Washington and Saudi Arabia." Så sent som förra månaden sa ObamaSo as president, I’ve made it a priority to strengthen our partnership with the Yemeni government”.

- Om Jemen avancerar från "failing state" till att bli en fullfjädrad “failed state” (de ligger just nu på 18:e plats på "failed state index") kommer stabiliteten i regionen att försämras ytterligare. Med ökad rebell-, pirat- och terroristverksamhet kan det bli svårt för varu- och oljetransporter att passera genom en av världen viktigaste farleder (med Jemen i norr och "failed state-vinnaren" Somalia i söder) på väg till Suezkanalen. Att vara tvungen att åka runt Afrika är en lång och dyr omväg.

- Landet har mycket hög frekvens av undernäring – över en tredjedel av befolkningen är undernärd (vilket är jämförbart med de fattigaste länderna i Afrika). Nästan hälften av barnen mellan två och fem år är undernärda och visar tecken på hämmad fysisk utveckling ("stunted growth"):

[The boy] is 18 months old and severely undernourished. In an effort to save his life, his parents traveled a long way to the therapeutic feeding centre here in Taez Town, leaving behind another seven children, all under the age of 15. […] The baby […] had hardly eaten in days. He looked miserable, with sunken eyes and a dry mouth. When [he] did not show signs of improvement, his desperate family – facing a huge hospital expense – took him home. “We decided to take him back to where he belongs and trust God for his salvation,” said the boy’s mother.”

- Vid sidan av olja har jordbruket varit en viktig del av Jemens ekonomi. Men avskogning, jorderosion och expanderande öknar gör det svårt att upprätthålla produktionen. Det allra största problemet är dock det torra klimatet och vattenbristen som “åtgärdats” genom att man (illegalt) har borrat nya brunnar för att pumpa upp grundvatten. Traditionella grödor som klarat att växa endast med hjälp av det sparsamma regnet har över tiden ersattas av frukt och grönsaker som kräver konstbevattning.

- För 50 sedan bodde uppskattningsvis 50 000 människor i huvudstaden Sana. Att förse dagens två miljoner invånare med vatten är en enorm utmaning inte minst för att staden ligger 2000 meter över havet. Sanas eget grundvatten är på uppehällningen och beräknas vara helt slut om bara några år. Det har pratats om flytta huvudstaden i takt med att situationen är på väg att gå från kritisk mot att bli ohållbar.

- Nämnde jag den endemiska korruptionen? Den övertunga adminstrationen? Att sittande presidenten Ali Abdullah Saleh har suttit som president i över 30 år (först i Nord-Jemen och de senaste 20 åren i det förenade Jemen)? Näha. Jag kanske återkommer till det vid tillfälle... om jag får någon liten present "under bordet".

Skrapar man på ytan finns det många fler problem som skulle kunna belysas. Ett historiskt exempel är hur landet bara två månader efter unifieringen 1990 satsade på fel häst och valde att stödja Irak i Kuwaitkriget - trots att Kuwait och Saudi-Arabien (fram tills dess) bidrog med viktigt ekonomiskt bistånd. Saudi-Arabien passade i samband med detta på att slänga ut nästan en miljon jemenitiska gästarbetare ur landet.

Ett kontemporärt exempel visar hur flera av faktorerna ovan samverkar. I ett flyktingläger bor 10 000 flyktingar från oroligheterna i norr. De är fattiga och barnen är undernärda. “Few of the displaced are used to washing regularly because water is scarce in Yemen and few use toilets, preferring to leave waste in the open.” Detta utgör ett problem när 10 000 person bor tätt inpå varandra och nu fruktar man för utbrott av kolera i flyktinglägret.

Förutom alla geopolitiska och humanitära problem som följer på minskad oljeexport, stor och ökande befolkningsmängd, djup fattigdom, inre stridigheter och politiska instabilitet tänkte jag avslutningsvis belysa ytterligare ett stort bekymmer – kanske det största av dem alla - nämligen mat och vatten.

"Yemen's water share per capita is under 100 cubic meters a year, compared to the water poverty line of 1,000 cubic meters". Världsgenomsnittet är 2500 m3 vatten per person och år.

Det är ont om vatten i stora delar av mellanöstern, men fattigdom och lagslöshet gör problemet svårare att adressera i Jemen än på de flesta andra ställen. Till skillnad från rikare grannländer har Jemen inte råd att bygga avsaltningsanläggningar och uppblossande stamkonflikter och oroligheter gör det farligt för ingenjörer och hydrologer att bege sig till många delar av landet. Till och med vattenrening är svårt i Jemen. Befintliga anläggningarna är dåligt skötta och vissa präster “have declared the reuse of wastewater to be a violation of Islamic principles”.

Brunnarna sinar och priset på vatten har fyrdubblats på mindre än ett halvt decennium. Regeringen föröker hindra bönder från att borra brunnar som leder ner till de (snabbt sinande) underjordiska grundvattenreservoarerna, men har lite att säga till om ju längre man kommer från huvudstaden. Det är lätt att se en nedåtgående spiral med vattenbrist och ökande våld som två av de viktigaste komponenterna.

Ett speciellt problem för just Jemen är den starka ställning som den milt narkotiska växten kat (qat, khat, chat) har i kulturen. De flesta jemenitiska män (och en del kvinnor och till och med barn) tuggar dagligen kat (vissa män kan tugga kat i 5-10 timmar eller mer per dag - se bilden ovan). "By 4 in the afternoon, most men walking the streets of Sana'a are high, or about to get high". Eftersom kat är aptithämmande bidrar det till undernäringen. Världsbanken konstaterade 2007 att:

"Qat […] drains the family budget; has adverse health effects; negatively affects work performance and thus contributes to poverty. Weaning consumers from the qat habit will be difficult, because its production accounts for some 6 percent of GDP and 14 percent of total employment. Qat consumption requires around 10 percent of the household budget of all income groups, which comes at the expense of basic food, education and health."

Jag har sett andra (officiella) uppgifter om att uppemot hälften (!) av pengarna i vissa hushåll kan gå till att köpa kat. Och kat är dessutom en mycket törstig växt som ger bättre avkastning om den får mer vatten. Olika uppgifter ger att mellan en fjärdedel och hälften (!) av allt vatten i detta torra och törstiga land används för att odla kat. Produktionen av kat har växt varje år, inte minst för att det är en lätt växt att odla och för att bönderna tjänar mycket mer på att odla kat än på att odla mat. Enligt vissa uppgifter har kat-odlingarnas storlek mer än 10-dubblats mellan 1970 och 2000 och de har även fortsatt att växa explosivt därefter. Som så mycket annat är kat-odlingen och -användningen ihopkopplat med andra problem i ett till synes olösligt kluster:

"Despite the danger, Yemen isn't about to go cold turkey anytime soon. Not only are most of the country's leaders landowners deeply involved in khat production, the leaf may be one of the few things still holding Yemen together. [...] "Khat plays a big role in keeping people calm, and keeping them off the streets. But it's also delaying change. It's hard to convince people to act now."Det är svårt att avsluta mina två texter om Jemen med ett "happy chapter" om hur allt i slutänden ändå kommer att ordna sig för de 25 miljoner människor som bor där idag (eller de 60 miljoner som "beräknas" bo där år 2050 - hur nu det ska gå till). Det bästa jag kan komma på är att jag inte kan dra mig till minnes att jag läst något om att Jemen skulle ha drabbats av AIDS - till skillanad från många fattiga länder i Afrika...

Men även utan AIDS är Jemen ett torrt, överbefolkat, fattigt och våldsamt land som lever på lånad tid. Det är svårt att se hur till och med mycket generösa lån och bistånd skulle kunna hålla ett tilltagande samhälleligt sönderfall i schack ens under de närmaste åren. Troliga effekter av ett samhälleligt sönderfall kommer istället att omfatta migration, svält, tilltagande laglöshet och mer därtill. Vi kan förvänta oss att läsa mer om Jemen i tidningarna framöver (på samma sätt som det idag står en hel del om bekymmer i och kring Somalia). En försmak fick vi på juldagen när "kalsongbombaren" Umar Farouk Abdulmutallabs misslyckade försök att spränga ett amerikansk passagerarflygplan satte förövarens jemenitiska Al-Qaida-träning i strålkastarljuset.


Tillägg (20 februari). Här är en rykande färsk artikel som egentligen inte tillför så mycket bortom mina två texter om Jemen, men som ända stödjer dem genom att skriva om samma problem jag har belyst, det vill säga vatten, våld, kat, al-Qaida och om att Jemens huvudstad, Sana, kan bli en spökstad om något decennium eller två. "Yemeni water trader Mohammed al-Tawwa runs his diesel pumps day and night, but gets less and less from his well in Sanaa, which experts say could become the world's first capital city to run dry".
.

21 kommentarer:

http://vidsynt.wordpress.com/ sa...

Intressant och bra, tack! Point of no return.

Mera från William Engdahl:

http://vidsynt.wordpress.com/2010/01/09/bonde-soker-fru-idol-eller-annika-anka/

Anonym sa...

"...AIDS - till skillanad från många andra fattiga länder i Afrika..."

Man slinter lätt, enkelt att föreställa sig att Jemen ligger i Afrika men det är ju faktiskt asiatiskt.

Daniel sa...

Jag menade till skillnad från många andra länder i "samma" belägenhet. Men visst, jag tar bort "andra" i meningen så blir det rätt.

Det finns f.ö. en del stavfel, bokstäver som fattas etc. ibland. Vill du ställa upp som korr-läsare är du välkommen...

heywood sa...

"2500 m3 vatten per person och år"

Kan det verkligen stämma? Det gör det säkert, iom att jordburk och övrigt nog drar en massa vatten. Men det låter helt bisarrt.

Det är c:a 7m3 vatten per person och dag. Det är ungefär 38 badkar vatten per person och dag, eller drygt ett badkar vatten i timmen, som varje person förbrukar.

En person i Jemen skulle då bara ha 1.5 badkar vatten per person och dag. Visst det räcker "bara" till ett badkar med bevattningsvatten och typ 90 liter dricksvatten.

Jag antar att McDonalds, att fylla poolen och tvätta BMW:n drar en hel del..

(1 badkar = 0.18 m3 = 180 liter)

heywood sa...

..ah.. Qat-odlingen.. : )

Daniel sa...

Från en tidigare text (Brown, Plan B 3.0) som jag skrivit om den globala vattenanvändningen:

"Av allt vatten vi människor använder går 70% åt till konstbevattning i jordbruket, 20% till industrin och 10% till hushållen"

Kan vara en delförklaring i alla fall...

Fredrik R sa...

Mycker intressant analys av en kommande tragedi för en stor befolkning.

Artikeln beskriver och ger en föraning om vad som kommer att hända i ett av världens fattigaste oljeländer.

Skulle du våga dig på att skriva en liknande analys om situationen och framtiden för ett rikt oljeland som nått och passerat oljetoppen, nämligen Norge?

För övrigt stort tack för flera av dina tidigare artiklar som jag läst med stor behållning.

Daniel sa...

Vänta ett tag heywood. 2500 m3 är snittet i världen, i Jemen ligger de på 100 m3 per person och år. Det betyder 275 liter (1.5 badkar) per person och dag. Av detta går i snitt, i världen 90% till annat är hushållens konsumtion av vatten. Hur det mer specifikt ser ut i Jemen vet vi inte, men som jag nämner i texten går någonstans mellan 25-50% av allt vatten åt till att odla kat. En hel del går sedan förstås åt till odla annat (mat för inhemsk konsumtion eller export). Och en del går åt till industri som ändå finns. Vad som blir kvar vet jag inte med det behövar alltså inte vara så mycket.

Sedan lär det förstås också finnas stora regonala skillnader, se den förra texten som innehåller några meningar om Jemens geografi.


Fredrik, Norge råkar vara i princip det enda oljeland i världen som har investerat sina olje-pengar på ett vettigt sätt istället för att slösa bort dem i en statlig investeringsfond ("sovreign wealth fund", SWF). Norges SWF () är världens näst största (efter Förenade arabemiratens).

Här är en artikel om Norges SWF: http://www.guardian.co.uk/business/2009/sep/20/norway-sovereign-wealth-fund

Bengt sa...

SvD har en i dag en artikel om Jemen, har du läste den ännu eller vill du ha den så skriv till mig.

MWh

Bengt

Mossmann sa...

och guardian hänger på:
http://www.guardian.co.uk/environment/2010/feb/26/yemen-qat-water-drought

verkar som världen har ögonen på din blogg ;)

Daniel sa...

Heh, ja, som vi alla vet sysslar MSM (mainstream media) inte med annat än att bevaka min och miljontals andra bloggar för att sno reportage av oss och ompaketera dem... :-)

Vet vet, kanske är det till och med sant...?

Anonym sa...

Idag uppmärksammar också Studio Ett i P1 Jemen, vatten och khat.

Ännu en MSM som läst denna text för att sedan skicka iväg en journalist på en reportageresa...?
;-)

/Fredrik B - Ecoprofile

Anonym sa...

Kat-problematiken i Jemen uppmärksammades av Aktuellt i går kväll...

/fredrik b

Elina Johnson sa...

Er du ute etter et lån? Eller var du nektet et lån av en bank eller en finansinstitusjon for en eller flere grunner? Du har rett sted for dine lån løsninger her! Elina Johnson lån firmaet vi er begrenset i gi ut lån til bedrifter og enkeltpersoner til en lav og rimelig rente på 2%. Ta kontakt med oss på e-post i dag via elinajohnson11@hotmail.com

SØKER DATA:

  1) Fullt navn:
  2) Land:
  3) Adresse: en
  4) Stat:
  5) Sex:
  6) Sivil status:
  7) Yrke:
  8) Telefonnummer:
  9) For tiden stilling i stedet for arbeid:
  10) Månedlig inntekt:
  11) Lånebeløp Needed:
  12) Loan Varighet:
  13) Formålet med lån:
  14) Religion:
  15) Har du søkt før;
  16) Fødselsdato;
  takk,
Mrs Elina Johnson

Patrick Elizabeth sa...

Leter du etter et lån? Eller var du nektet et lån av en bank eller en finansinstitusjon én eller flere årsaker? Du har rett sted for dine lån løsninger her! Elizabeth Global Finance begrenset gi ut lån til firmaer og enkeltpersoner på lave og rimelig rente på 2%. Vennligst kontakt oss på e-post i dag via (elizabethp111@live.co.uk)

3% BUSINESS LOAN OFFER APPLY NOW sa...

Good Day,
Are you in need of financial assistance? Have you thought of obtaining a loan? Probably you have been turned down by your local banks in quest of getting a loan. Search no further, we are currently offering long and short term loans to the public at large. We can help you with a loan at a very low interest rate. Contact us now with the following information's below: collinsfinanceoffer@gmail.com

Full Name.............
Sex.....................
Age......................
Phone Number......
Country..................
Amount Needed .....
Loan Duration.........
Monthly Income........
Hope to hear from you soon.
Best Regards.
collinsfinanceoffer@gmail.com

charlene sa...

GREEN FINANCE LOAN CENTER
HEAD OFFICE--25 Osborn Street, London England
EMAIL ADDRESS -- {greenfinancecenter@yahoo.com}
------------------------------------------------

Welcome to HEARTLAND LOAN FIRM,
We give out loans from the range of $9,000 to $900,000,000
at 2% interest rate

We provide all kinds of loans like

Personal loans
Business loans
Project loans and many more

Kindly apply by providing us with the details below-

NAME ......
COUNTRY......
AMOUNT OF LOAN NEEDED .....
PHONE NUMBER ......
PURPOSE OF LOAN ....

Email address --{greenfinancecenter@yahoo.com}

REGARDS
CHARLENE FREDERICK
{greenfinancecenter@yahoo.com}
www.greenfinanceservices.webs.com
GREEN FINANCE LOAN CENTER

charlene sa...

GREEN FINANCE LOAN CENTER
HEAD OFFICE--25 Osborn Street, London England
EMAIL ADDRESS -- {greenfinancecenter@yahoo.com}
------------------------------------------------

Welcome to HEARTLAND LOAN FIRM,
We give out loans from the range of $9,000 to $900,000,000
at 2% interest rate

We provide all kinds of loans like

Personal loans
Business loans
Project loans and many more

Kindly apply by providing us with the details below-

NAME ......
COUNTRY......
AMOUNT OF LOAN NEEDED .....
PHONE NUMBER ......
PURPOSE OF LOAN ....

Email address --{greenfinancecenter@yahoo.com}

REGARDS
CHARLENE FREDERICK
{greenfinancecenter@yahoo.com}
www.greenfinanceservices.webs.com
GREEN FINANCE LOAN CENTER

Laura Honey sa...

https://cbdforsale.com.co/, https://cbdlegalshop.com/, https://cbd-nearby.com/, https://cbdpremium.com.co/, https://cbdhempoil.com.co/, https://www-cbdcapsules.com/, https://www-cbdoil.com/

Supplements Store sa...

isofusion whey isolate
ultra guggulow
doctor's best quercetin bromelain 180 capsules
life extension d ribose powder 150 grams
glucofit 100 softgels
doctor's best zembrin

McGrey sa...

123 hp com setup

123.hp.com/dj3630 install