onsdag 5 november 2008

Livet efter oljan - de första 3 månaderna

.

Jag startade den här bloggen den 1 augusti. Nu, 3 månader och 20 texter senare skriver jag här en text som inte alls handlar om olja utan som är en summering och en reflektion kring denna blogg och de texter som har publicerats här. Denna text är alltså en meta-text - en text om text.

Jag började med att gå tillbaka och läsa min allra första text, "Välkommen till ett liv efter oljan". Har bloggen nått upp till det jag då förespeglade att den skulle bli?

- "Intentionen från min sida är att skriva inlägg (minst ett i veckan)".
Ja, jag har skrivit texter regelbundet. Istället för att publicera texter närhelst de är färdiga har jag hittills publicerat nya texter regelbundet som en klocka med 5 eller 6 dagars mellanrum (men jag kan inte garantera att jag alltid kommer att vara lika duktig framöver). Det är lättare att få till en text om man har ett mål att sikta på. Ibland sätter det press på mig att få färdigt en text, ibland ligger jag och håller några dagar på en färdig text och "tar ledigt" från skrivandet.

- "skriva inlägg ... utifrån artiklar i dagspress, böcker, dokumentärfilmer och andra bloggar".
Av de 20 texter som jag skrivit hittills handlar 5 om böcker jag har läst (jag har dessutom läst några böcker som jag inte skrivit om ännu). Ingen text har utgått från en film ännu eller från andra bloggar. En del texter tar sin utgångspunkt i frågeställningar som dryftats i forumet OljeSnack. Några texter utgår från artiklar och frågor som flyter omkring i dagspressen. Jag har också samlat på mig en rejäl bunt med tidningsurklipp som kan tjäna som inspiration till kommande texter.

- "Detta kommer att kompletteras med egna reflektioner och analyser".
Många texter jag skrivit hamnar i denna kategori. Ofta har jag utgått från någon fråga som väckt mitt intresse och som jag har gått vidare och undersökt för att tillfredsställa min egen nyfikenhet och själv förstå bättre.

- "Inte minst kommer jag att reflektera utifrån min egen situation och de val jag och min familj gör". Jag har skrivit tre sådana texter (om bilpool, ekoby och ett besök på Kolmården i somras). Det har kännts lite mer läskigt och personligt utelämnande att skriva sådana texter i jämförelse med de övriga mer opersonligt analytiska texterna jag vanligtvis skriver här.

Vilka texter kan ni se fram emot framöver? Ja eftersom jag läser böcker kommer det regelbundet att dyka upp nya texter om böcker minst en gång per månad. Jag har en lång lista med utkast i varierande form av färdighet - allt från att det bara finns en rubrik till en lista med länkar eller halvfärdiga text-sjok. Två gånger har jag läst in mig lite djupare på ett ämne och skrivit en "artikel-serie" med två respektive tre texter. Det är lite mer ambitiöst men jag tror att det automatiskt blir så snarare än att försöka korta ner och sammanfatta ett komplext problem. Å andra sidan är det helt klart mer arbete med att skriva en serie av artiklar än fristående texter så vi får se hur det blir med det framöver...

Något jag aktat mig för hittills är att skriva om frågor som jag själv tycker är riktigt svåra eller komplicerade. Det är lättare att skriva en text om något konkret (SkySails, en bok jag läst) än att skriva om något kontroversiellt så som tillväxtens gränser eller ett tekniskt ämne som EROEI som jag är intresserad av men som jag skulle behöva läsa in mig mer på. Om man skriver om "svåra ämnen" måste man i högre grad väga sina ord på guldvåg, tänka igenom vad man vill ha sagt och hur man ska säga det. Det som är svårare och mer ambitiöst tenderar dock tyvärr att skjutas framåt. Om jag skulle skriva en text om vindkraft skulle jag känna att jag behövde läsa stora mängder text dessförinnan. Det är något jag måste arbeta bort för annars kommer det inte bli någon skrivet om sådana ämnen.

Något mycket positivt med att ha en blogg är de synergieffekter som uppstår. Om något har tilldragit sig mitt intresse finns det nu en extra drivkraft till att undersöka detta; nu har jag ju en blogg som väntar på nya texter. Att undersöka något eller att tänka till blir också att få något att skriva om. Om jag bara skrev för min egen skull (och lade färdiga texter i en byrålåda) skulle det aldrig bli något skrivet. Att ha en blogg och en hel värld (nå, ett helt Sverige) av potentiella läsare blir en drivkraft att få tummen ur och förkovra sig i ett ämne. Att ha en blogg gör dessutom att man ser på saker med nya ögon. Händelser och ämnen utvärderas utifrån potentialen att kunna bli analyserade i en blogg-texter. När man sedan sätter sig ner och sammanfattar och skriver en text är detta ett sätt att bearbeta material som gör att siffror, fakta och samband fastnar i huvudet. Att skriva texter till denna blogg gör mig till en bättre olje-debattör i vardagen.

Att det faktiskt finns en publik som läser det man skriver gör en stor skillnad. De första 2 månaderna/15 inläggen skrevs ”i blindo”. Jag hade ingen aning ifall någon över huvud taget hittade till bloggen och läste det jag skrev. Det enda sättet jag kunde se om någon varit här var ifall det fanns kommentarer, men tyvärr skriver ni som läser detta inte så många kommentarer (varför då - ja svara gärna på det, du regelbundna läsare som ännu inte kommenterat något inlägg…). Efter en månad började jag pinga nyligen.se och twingly.com när jag skrivit nya inlägg och jag tog också för vana att ibland kommentera andras bloggar och lämna en länk hit. Fortfarande tyvärr utan att veta om det hade någon effekt :-(

För snart en månad sedan skaffade jag dock en gratis räknare från gostats.com och sedan dess är Livet efter oljan roligare att driva. Det var mycket trevligt att få ett hum om trafiken på min blogg. Framför allt var det trevligt att få reda på att någon över huvud taget läser det jag skriver. Jag kan inte utesluta att jag skulle tappat sugen så småningom ifall jag inte vetat något alls om min eventuella publik eller ens huruvida det fanns någon sådan. Nå, strikt talat vet jag egentligen bara att en del människor kommer till bloggen – jag vet fortfarande inte hur många som faktiskt läser texterna - men jag utgår ändå från att det är en hel del nu när det dyker upp ungefär 15-20 unika besökare per dag.

Numera kan jag alltså se hur många som kommer hit och varifrån ni kommer (direkt hit eller genom en länk). Det är framför allt på tre olika sätt som människor dyker upp här:
- Det första är genom att man känner till bloggen sedan tidigare och kommer tillbaka, dvs att man inte klickat på någon länk för att ta sig hit utan redan har adressen i sitt huvud eller i sin dator. Det finns 7 personer som "prenumererar" på bloggen just nu och som alltså blir varskodda direkt när jag publicerar nya inlägg. Dessa 7 personer är min "stampublik" :-)
- Det andra sättet är genom OljeSnack. En länk i ett inlägg där gör alltid att en drös människor ramlar in. De flesta av dessa har säkert varit här förut men kanske kommer det också någon eller några nya varje vecka.
- Det tredje sättet är genom sökningar på Google där min blogg dyker upp som ett av de 10 första alternativen. Google skickar för närvarande hit ungefär 5 personer per dag och säkert är i princip alla dessa här för första gången. Google är helt klart det bästa sättet för just denna blogg att locka hit helt nya läsare - mycket bättre än nyligen.se, twingly.com eller att lämna kommentarer/länkar på andras bloggar. Att jag lämnar kommentarer eller att det finns länkar hit från en del andra bloggar verkar i vilket fall ändå leda till besök av några nya personer varje vecka.

Genom gostats.com får jag reda på exakt vilka söktermer som ledit människor hit och det är alltid lika roligt att se. Här är 15 söktermer som genererat besökare under sista veckan i oktober och med en tyngdpunkt på sådana söktermer som gör att bloggen hamnat bland de allra första alternativen (första skärmsidan) som Google returnerar:
- flygbranschen kris intressant (1)
- Gunnar Lindstedt (1)
- bok jordbruk energi (1)
- utsläpp vid fartygstransport+flyg (1)
- oljepris + sjöfart (1)
- matproduktion olje dopad (1)
- skysails wrage (1, 2)
- Container från USA till Australien kostar (2)
- boverkets definition av ekobyar (2)
- konkurs ryan air (3)
- bensinpriset på väg upp eller ner? (6)
- Gunnar Lindstedt Svart Jord (6)
- oljan första världskriget (6)
- ny bok om jordbrukets vilkor (6)
- oljetopp (9)

Många av söktermerna ovan leder till att Livet efter oljan i mina egna ögon hamnar obegripligt högt utifrån att bloggen bara funnits i några månader och bara innehåller 20 texter. Jag kan inte tillräckligt mycket om Googles PageRank-system (speciellt vad beträffar rankning av bloggar/blogginlägg). Jag har därför ingen koll på hur man ska optimera en webbsida/blogg för att komma högt upp på sökningarna men tydligen gör jag någonting helt rätt ändå fast jag inte vet det är jag gör rätt. Men ändå, hur min blogg kunde bli första träffen när man sökte på ”Gunnar Lindstedt” samma dag som hans nya bok kom ut övergår mitt förstånd. Men detta var för en vecka sedan och idag kommer inte min blogg med bland de 10 första träffarna när man söker på hans namn så det går undan i att ranka om sidorna (även andra söktermer ovan har stigit eller fallit i sin position). Så mycket vet jag i alla fall om PageRank att det är bra om andra websidor som är populära länkar hit och jag gissar att det måhända kan ha skett. Tilläggas kan att andra sökmotorer är helt insignifikanta i jämförelse med Google när det gäller att styra trafik till Livet efter oljan. Antingen rankar de min blogg lägre så att ingen hittar hit eller så använder alla bara Google för att söka numera. Jag testade därför att mata in alla 15 söktermerna ovan i Microsoft Live Search och i Yahoos söktjänst. Söktermen "matproduktion olje dopad" ledde hit i båda sökmotorerna och ytterligare en term ovan gav utslag (bland de 10 första resultaten) i vardera sökmotor. Uppenbarligen gillar Google Livet efter oljan men så är tydligen inte fallet med Microsoft och Yahoo som på det stora hela ignorerar denna blogg.

Något som GoStats och alla andra verktyg tyvärr aldrig kommer att kunna besvara är hur lång tid en person lägger på att faktiskt titta på en text och vilken effekt texten har på denna persons blodtryck och världsbild... :-)

En tydlig trend är att mina texter har tenderat att bli längre och längre. De första 10 texterna var i snitt något över 4000 tecken långa. De senaste 10 har istället varit i snitt nästan 7000 tecken långa och även bland dessa är trenden uppåtgående. Faktum är att de fem senaste texterna också är de fem längsta texterna. Här undrar jag om längre texter uppskattas eller om de snarare kan tänkas avskräcka läsare (speciellt de som inte varit här tidigare)? En dubbelt så lång text tar mer än dubbelt så lång tid att skriva så om dessa inte uppskattas fullt ut borde jag egentligen sänka ambitionsnivån lite och satsa på att skriva kortare texter (men kanske fler).

Avslutningsvis vill jag tacka alla som orkat läsa så här långt och tillägga att jag skulle uppskatta att få kommentarer på just denna text! Det skulle hjälpa mig att bättre förstå min publik; vad ni uppskattar och vad ni vill läsa. Därför avslutar jag med en enkel fråga som speciellt riktar sig till er som återkommer hit regelbundet: Varför läser du Livet efter oljan?

PS. Ironiskt nog är just denna text den överlägset längsta jag skrivit hittills här på bloggen.
.

35 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kom ursprungligen hit eftersom du berättade om din blogg på oljesnack (forum.oljepris.se) som är det första jag kollar när jag går ut på nätet. Peak Oil är sedan ett år ganska exakt det som upptar mitt sinne i bakgrunden till nästan allt jag gör.

Jag fortsätter läsa denna blogg eftersom jag tycker att texterna är intressanta och välbalanserade. i mycket delar vi ståndpunkt, men inte i allt. Dessutom tycker jag att diskussionen på oljesnack tidvis kan spåra ur lite och bli lite väl navelskådande.

Jag känner mig fullständigt övertygad om att Peak Oil kommer att stå för den största förändringen i våra liv, troligen under resten av min livstid. Den information som jag söker men inte tycker att jag funnit ännu är, på vilket sätt kommer vi att påverkas? Det är idag svårt att se vilka faktorer som kommer att påverkas på vilket sätt inom t.ex. den närmaste 10-års perioden.

Ser fram emot fler texter här att läsa och diskutera!

/ylven

Anonym sa...

Jag skriver under på Ylvens motivering ovan "Peak Oil är sedan ett år ganska exakt det som upptar mitt sinne i bakgrunden till nästan allt jag gör."

Ibland får jag intrycket av att Peak Oil är överallt. Att du har 7 som prenumererar på din RSS feed, varav jag är en då, är lite av en väckarklocka att det här är en sjukt marginell rörelse. Jag skulle nästan kunna säga att jag läser din blogg och andra peak oil-relaterade bloggar som terapi. Även om några i min närhet har lyssnat och verkat tagit intryck av vad jag säger om det vet jag ingen som aktivt söker information om det eller reflekterar så mycket över Peak oil.

Din blogg är välskriven, initierad och sansad. Keep up the good work.

/Mattias

Daniel sa...

Det är lite lustigt att första kommentaren kommer från ylven som tidigare kommenterat att hon inte brukar kommentera... :-)

Min initiala entusiasm över OljeSnack sinade lite efter att jag hade fått "prata av mig" med mer eller mindre likasinnade - efter att bara ha funderat själv och i ett vacuum. Sedan tog behovet av att tänka och skriva om oljetoppen sig istället uttryck i denna blogg fast det hade säkert aldrig skett om jag inte först stött på OljeSnack. Nu nöjer jag mig med att läsa det mesta som skrivs där men jag föredrar att lägga mer tid på att skriva texter till Livet efter oljan än att skriva inlägg till OljeSnack.


Mattias, jag kom precis på att jag själv är en av dessa sju prenumeranter... :-)

Men att det bara är sju gör inte så mycket, de flesta prenumererar inte på RSS feeds, bloggen har inte funnits så länge och det tar väl tid att bygga upp en läsarbas. När priset på olja går upp till 147 USD/fat igen kan jag lova att det kommer att strömma till nya läsare...

I vilket fall är trenden uppåtgående (man får glädja sig åt det lilla). På bara 5 dagar i november har det redan varit 91 unika besökare här och då var ändå dagens blogg-text dem första för månaden. Idag har det varit 37 unika besökare här, bara vid ett tillfälle tidigare (ekoby) har det kommit fler. Det räcker för mig för att hålla motivationen uppe och skriva nya texter.


Tack också för era berömmande ord!

Anders sa...

Jag kommer inte ihåg hur jag hamnade här, men det kan ha varit via en länk tack vare Ljungbergs blogg... (osäker)

Hur som helst hamnade du direkt på min vid det här laget mycket mycket långa Favoriterlista för Bloggar, under rubriken Klimat och miljö.

Har själv hunnit beröra ämnet en del under den tid som gått sen jag kom igång med min blogg Anders landscape. Och lär återkomma till ämnet, som en del av en större helhet. Att du specialiserar dig på ämnet ser jag egentligen bara som positivt då det blir som en källa för ökad kunskap för oss andra som också är intresserade av ämnet, men då som en del av en samhällskontext i övrigt.

Ja, jag tror att det här med kommentarer är ganska självklart. När man läser bloggar (inte för inte kallas det ibland för konsumerar...) så är det ett sätt att snabbt få en stor bredd och vidgade perspektiv på världen. Att då även kommentera enskilda inlägg blir en fråga om tid och att i stunden sätta sig och reflektera och få ner det även i text, vilket man inte har tid med, i jakten på ännu mera kunskap, information och så vidare ... som finns på nästa blogg.

Det är både en del av bloggandets styrka och dess svaghet - information finns till förbannelse och läcker ur alla glipor och såll, utan hejd, och här försöker man lätt greppa över så mycket som möjligt.
Då blir den personliga kontaktren mellan männioskorna som ju faktiskt skriver bloggarna med nödvändighet lidande. Tråkigt. Men du ska veta att åtminstone jag finner en god nytta i din blogg. Keep it upp - eller; Yes We Can, som den mest populära devisen för idag lyder.

Livet efter oljan - Yes We Can!

;-)

Hälsningar
Anders

Elena Nino sa...

Är du i behov av akut lån för att betala av räkningar, expansion av verksamheten, juridiska personer eller personliga lån? Kontakta oss idag för din snabb och effektiv och pålitlig lån idag på via e-post: elenanino07@gmail.com

Hälsningar
Fru Elena

Mr Henry Josh sa...

God dag, jag är fru Debra Clarack, från United State of America, jag stannade i Alabama, och jag har en bröt upp företag, tills jag hittade detta företag e-post som hjälper mig att få ett lån för företag, och nu vill jag att användas denna korta medium för att gratulera detta företag behöver Micro Financial Firm för snabb och säker pengar de lån till mig utan någon form av fördröjning, jag låna 56,000.00USD från detta företag att spara mitt företag och massor more.First jag såg sin post på internet , alla ger alltid vittnesbörd för vad de gjorde, så jag snabbt kontaktade dem och de alla gjorde allt för mig utan stress och mina pengar skickades till mitt konto inom 24 timmar, jag var överraskning och känna glad, nu jag nu har en standard affärsstyrning agent som hjälper mig, nu jag kommer råd dem som behöver akut lån för att kontakta dem nu: {jasminnoorloancompany@gmail.com (länk skickar e-post)} jag vet att kommer att hjälpa dig omedelbart.

Mrs Debra Clarack

Eric financee sa...

Behöver du lån för projekt, investeringar, personliga lån, lån till företag, bostadslån, studielån, konsolidering och lån för olika projekt? för dem som vill få ett lån från vårt företag bör kontakta oss idag på (ericfinancee@gmail.com eller ericfinancee@outlook.com) och få ditt lån idag.

ferdinan persie sa...


Erbjuda lån mellan privatpersoner allvarliga i Sverige
Hej Jag är chief för en grupp av finansiella partners. Idag finner vi att bankerna ger mera poäng. De flesta medborgare har bra projekt men brist på finansiering för genomförandet. Med tanke på allt detta, vi etablerat en grupp på 14 personer och vi är aktieägare i flera banker. Vi beslutade att ge lån till dem som behöver. Att ge kredit från 50.000kr till 50.000.000kr med en bra ränta. Om du är intresserad, berätta vad du behöver ditt projekt och vi kommer att hjälpa dig att uppnå det. Om du är intresserad av detta erbjudande, kontakta mig för mer information: Ferdinanpersie7@gmail.com

ferdinan persie sa...


Erbjuda lån mellan privatpersoner allvarliga i Sverige
Hej Jag är chief för en grupp av finansiella partners. Idag finner vi att bankerna ger mera poäng. De flesta medborgare har bra projekt men brist på finansiering för genomförandet. Med tanke på allt detta, vi etablerat en grupp på 14 personer och vi är aktieägare i flera banker. Vi beslutade att ge lån till dem som behöver. Att ge kredit från 50.000kr till 50.000.000kr med en bra ränta. Om du är intresserad, berätta vad du behöver ditt projekt och vi kommer att hjälpa dig att uppnå det. Om du är intresserad av detta erbjudande, kontakta mig för mer information: Ferdinanpersie7@gmail.com

Thomas Spencer sa...

Hej, Letar du efter ett mycket äkta lån? Till en överkomlig räntesats? Bearbetas inom 24 timmar. Har du blivit nedvisad ständigt av dina banker och andra finansiella institutioner? Thomas Spencer erbjuder lån som sträcker sig från 1.000 Min. Till 50.000.000,00 Max. Till 2% ränta. Kontakta oss idag via email: thomasloanservice1@gmail.com

magret james sa...

Hallå,
Behöver du ett brådskande lån ??? Är du i skuld Har du dåligt kredit? har du blivit avvisad av banker, behöver du ett lån för att starta ett eget företag? Vi ger ut lån till People trots sina dåliga / dåliga kreditpoäng. Vi ger ut både affärs- och personlån med en lång och kort varaktighet av ditt val med låg ränta på 2% per annullering för privatpersoner och företag. Vår låneprogrammerare är snabb och pålitlig, gäller idag och får ditt omedelbara svar. Våra lån är väl försäkrade, 100% garanterade och kunder är säkrade maximal säkerhet. För vidare förfrågan kontakta oss via vår e-postadress: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM) och få ditt lån idag.
E-post: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)
Magret James MD / VD

magret james sa...

Hallå,
Behöver du ett brådskande lån ??? Är du i skuld Har du dåligt kredit? har du blivit avvisad av banker, behöver du ett lån för att starta ett eget företag? Vi ger ut lån till People trots sina dåliga / dåliga kreditpoäng. Vi ger ut både affärs- och personlån med en lång och kort varaktighet av ditt val med låg ränta på 2% per annullering för privatpersoner och företag. Vår låneprogrammerare är snabb och pålitlig, gäller idag och får ditt omedelbara svar. Våra lån är väl försäkrade, 100% garanterade och kunder är säkrade maximal säkerhet. För vidare förfrågan kontakta oss via vår e-postadress: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM) och få ditt lån idag.
E-post: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)
Magret James MD / VD

REMY.CREDIT sa...

DEAR LOAN SEEKER,

XMAS LÅN ÄR HÄR NU I LÅG RATE 1%

behöver du ett brådskande lån för att starta ett företag före jul har du ett Xmas lån? Vi ger till både företag och individ, så om du behöver ett brådskande lån nu inom 12 timmar kan vi ge dig ett lån utan dröjsmål okej
Xmas lån är tillgängligt nu låg ränta på 1%: kontakta oss direkt på följande adress: [REMY.CREDIT111@gmail.com]

Fullständiga namn:..............
Land:..........
Stat:..........
Mängd:..................
Lånlängd: ..........
Telefonnummer:.............
Ockupation:............
Födelsedatum:.......
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Företagsnamn: REMY.FINK CREDIT
Företagets e-postadress: {REMY.CREDIT111@gmail.com}
Företag NMLS ID: 517219
Jag önskar er allt bäst,
REMY.FINK ...

Wagner Clerk sa...

Jag ger lån till företag och privatpersoner med en rimlig ränta på 2%. E-post till: (anggadiman1@gmail.com) om du är intresserad av lånet.

Moris Fred sa...


Letar du efter en riktig kredit? Goda nyheter här! ! ! Vi erbjuder lån som varierar från 5, 000,00 till 30,000, 000, 000,00 årlig ränta på 2%. Företagsutvecklingskrediter är certifierade, effektiva, snabba och dynamiska, pålitliga och pålitliga via e-post: Morisloancompany1@gmail.com
Webbplats: http: //morisloancompany1.wixsite.com/morisloancompany.
tack,
MORIS FRED

jack ballard sa...

God dag och lycklig säsong firande, jag vill dela en bra idé om hur man tjänar pengar till dig. Om du är intresserad av att göra snabba pengar kan du ansöka om brådskande lån från Jack, han är en ansedd lånegivare och har givit lån till många personer inklusive mig
Om du vill ha lån kontakta honom jackballard396@gmail.com eller jackballard396@yahoo.com
Om du är på whatsapp lägg till honom med +14243655441
Tack

Elite Finance sa...


Lån erbjudande Lånbjudande !!!!
Behöver du en kredit omedelbart? För mer information, kontakta långivarna på (ELITEFINANCE2000@GMAIL.COM, ELITE_FINANCE@OUTLOOK.COM). Kontakta oss nu ok.

Clifford Jackson sa...

Check out MR CLIFFORT newly designed super intelligent blank ATM cards Which have been specially programmed to withdraw free cash from any ATM Machine worldwide He has hacked the sum of one million dollars into each of the cards. please beware of scams selling counterfeit cards he sell the original cards with documents to validate the transactions. He deliver this cards to all any customers and interested buyers worldwide and it has changed the life of many people including me. I purchase mine to give a try and i saw many people talking about him, i tried my best to get one by doing what he ask me to do with the instructions, he make my card and sent to me without stressing me. Today I'm so happy seeing myself been rich, so i have to tell everyone who might need his help. he have various cards and various prices for them and the cards has expiring date and i cash out $10,000 daily. Today I have my car and I’m rich I can pay more rent now. you can email him on cliffordhackerspays@gmail.com

Kellie Wilson sa...

Detta är Oceanic Finance Vi erbjuder lån till individer och företag runt om i världen, vi är registrerade och licensierade lånföretag, behöver du ett lån för att betala dina räkningar? behöver du ett lån för att starta verksamhet? behöver du ett lån för att köpa en lägenhet? Vi erbjuder alla typer av lån, från 2.000 euro till 2.000.000 euro om du är intresserad av att få ett lån av något slag. E-post: Oceanicfinance113@gmail.com /Oceanicfinance113@hotmail.com eller whats-app: +1 (267) 725- 7570

Annie Sum sa...

Mina namn är fru Helene Anderson. Jag bor i Sverige Linköping och jag är en lycklig kvinna idag när jag talar, jag berättade för mig själv att alla låneföretag eller långivare som skulle kunna ändra min livslängd och min familj, jag kommer att referera till någon som söker lån till dem. De gav mig lycka till mig och min familj, jag var i behov av ett lån på 40 000 kronor den 12 januari 2018 och jag fick mitt lån inom 72 timmar utan stress. De är verkligen Gud som fruktar människor och jobbar med ett ansedd lånföretag. om du behöver ett lån och du är 100% säker på att betala tillbaka lånet, kontakta dem idag och snälla berätta för dem att fru Helene Anderson hänvisade dig till dem du kan nå dem via e-post.E-post: mrslindarobertloanfirm@outlook.com

http://privatelanders12.wixsite.com/loan

bruce sancosky sa...

OBS!


B / F Limited är en finansiell tjänst som ger ekonomiskt stöd till
individer och samarbetsorgan. Vi erbjuder alla typer av finansiella
stöd till mycket låg ränta på 2,5%. det här är att hjälpa
nål och hjälpa människor att uppnå sina drömmar. med vår service din
ekonomisk stress och problem är över. skynda dig idag och kontakta oss via e-post:
Brucesancoskyfinance@gmail.com
eller skicka oss en text via på +1 - 413 - 849 - 9898


Tack
Herr bruce sancosky
Finansdirektör
Telefon +1 413 849 9898
Kontakta email: Brucesancoskyfinance@gmail.com

socialfinance limited sa...

Letar du efter ekonomisk frihet? är du i skuld, behöver du ett lån för att starta ett nytt företag? eller om du kollapsar ekonomiskt, behöver du ett lån för att köpa en bil eller ett hus? Vägrar du ekonomi från din bank för alltid? Vill du förbättra din ekonomiska? Du behöver ett lån som dina fakturor betalar? Sök inte mer, vi välkomnar dig för en möjlighet till alla typer av lån du får till en mycket överkomlig ränta på 3% behöver mer information, kontakta oss nu till oss via email: socialfinancelimited8@gmail.com

Джозеф sa...

Jag måste läsa: Jag och min familj har varit i fattigdom i ungefär fem år nu och min man har lämnat oss för sex år sedan och han var väldigt rik han var med en annan kvinna som inte ens har ett barn för honom och överger mig med min 4 barn så en dag sa min son att hans vän såg ett inlägg av en kvinna som säger att han kan hjälpa någon att få ett lån då min son använder sin väns telefon för att maila kvinnan då han lurade med henne så kvinnan sa att han kommer att hjälpa oss jag sa att han skojade så han berättade vad vi ska göra då vi gjorde det 4 dagar senare fick jag ett lån och jag och min familj levde väldigt bra då för tre dagar sedan kom min man hemma på knäna han bad, men nu är vi nu tillbaka tillsammans igen så berättar du nu om du behöver ett lån etc maila henne nu på jasminnoorloancompany01@gmail.com,

trustfund finaceservice sa...

Hej jag heter LAURA ROIS Jag vill dela med dig detta underbara vittnesbörd, jag hade problem med mitt huslån och min bil, jag hade inte pengar på mig
Jag gick till min bank för att få ett lån på 700.000 dollar från dem och de vägrade mig eftersom jag inte har kunnat spara upp till det beloppet länge nu och jag hade ingen bra säkerhet för att få lånet jag blev förvirrad tills jag såg en annons av en penninggivare TRUST FUND LOAN COMPANY.

Jag fick mitt lån och jag rensade alla mina skulder och jag är nu glad.
Med bara 3% kan du vara glad som jag, de ger något belopp du vill ha
Kontakta dem idag via detta email: trustfundfinaceservice@gmail.com
Du kommer inte ångra det.

Senecaut Peter sa...

Jag är senecaut peter, jag är en långivare, jag ger ut lån till enskilda och företag, för företag och personliga ändamål, kontakta mig om du behöver någon form av lån. Jag ger lån till allmänheten till 2% ränta. Kontakta mig på authentichomefinance@gmail.com
officiellt email: info@authenticloanfinance.com

Kellie Wilson sa...

Detta är Oceanic-Finance Vi erbjuder lån till privatpersoner och företag runt om i världen, vi är registrerade och licensierade lånföretag, behöver du ett lån för att betala dina räkningar?behöver du ett lån för att starta verksamhet?behöver du ett lån för att köpa en lägenhet?Vi erbjuder alla typer av lån, om du är intresserad av att få ett lån av något slag. E-post: Oceanicfinance113@gmail.com eller whats-app: +1(267)725-7570

Unknown sa...

Are you a business man or woman? Are you in any financial mess or Do you need funds to start up your own business? Do you need a loan to start a nice Small Scale and medium business? Do you have a low credit score and you are finding it hard to obtain capital loan from local banks and other financial institutes?. Interested applicants should Contact us via email: PergoCF@cheerful.com ( PergoCF@qualityservice.com ) PergoCF@gmail.com

Our loans are well insured for maximum security is our priority, Our leading goal is to help you get the services you deserve, Our program is the quickest way to get what you need in a snap. Reduce your payments to ease the strain on your monthly expenses. Gain flexibility with which you can use for any purpose from vacations, to education, to unique purchases. Interested applicants should Contact us via email: PergoCF@cheerful.com ( PergoCF@qualityservice.com ) PergoCF@gmail.com

We offer a wide range of financial services which includes: Business Planning, Commercial and Development Finance, Properties and Mortgages, Debt Consolidation Loans, Business Loans, Private loans, Home Refinancing Loans with low interest rate at 1.00% per annul for individuals, companies and corporate bodies. Get the best for your family and own your dream home as well with our General Loan scheme. Interested applicants should Contact us via email: PergoCF@cheerful.com ( PergoCF@qualityservice.com ) PergoCF@gmail.com

WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS.

Please, contact us for more information: PergoCF@qualityservice.com ( PergoCF@gmail.com ) PergoCF@cheerful.com
Kindly write us back with the loan information;
- Complete Name:
- Loan amount needed:
- Loan Duration:
- Purpose of loan:
- City / Country:
- Telephone:
- How Did You Hear About Us:

If you are interested to get a loan then kindly write us with the loan requirement. Please, contact us for more information: PergoCF@qualityservice.com ( PergoCF@gmail.com ) PergoCF@cheerful.com

Yours Sincerely,
Mr. Ren Hya
PergoCF@qualityservice.com ( PergoCF@gmail.com ) PergoCF@cheerful.com
We look forward to hear from you ASAP
Interested applicants should Contact us via email: PergoCF@qualityservice.com ( PergoCF@gmail.com ) PergoCF@cheerful.com

Demetrios Daniel sa...

Du i någon form av ekonomiska svårigheter? Behöver du ett lån för att rensa dina skulder? Ska du öka din ekonomi? Du är en affärsman som vill utöka sitt företag. Du uppmanas här att kontakta den verkliga hjälten, förtroende och effektiva låneföretag kredit lån. Jag lärde mig både individer och regeringen för vår höga effektivitet.

Tjänsterna inkluderar:
* Personliga lån (Säkra och osäkrade)
* Business Loans (Secure and Unsecured)
* Renovering
* Inventor Lån
* Auto lån
etc. ..

Vänligen kom tillbaka till oss om du är intresserad, genom gkfinance01@gmail.com eller Whatsapp: +2348059259291

Vänliga hälsningar,
Demetrios Daniel
gkfinance01@gmail.com

Kontakta

3% lån erbjudande

Joseph sa...

Är du på jakt efter ett lån för att starta ett företag, betala dina räkningar, ger vi lån på €3000 till € 500,000,000.00, vi erbjuder eller sorts lån här med 2%. Jag ser fram emot din uppdatering angående denna fråga. Tack för din tid och förståelse! Så kom tillbaka till oss om du är intresserad .. Vänligen kontakta oss på vår e-postadress: Fredjosephloans@gmail.com

Patricia Kingsman Préstamos sa...

VÄLKOMMEN TILL PATRICIA KINGSMAN patriciakingsman.loans2016@gmail.com Vårt mål är att tillhandahålla utmärkt professionell service.

Är du en affärsman eller kvinna? Har du någon ekonomisk röra eller behöver du pengar för att starta ditt eget företag? Behöver du ett lån för att starta en fin liten skala och medelstora företag? Har du en låg kredit värdering och det är svårt att få kapitallån från lokala banker och andra finansiella institut ?.

Våra lån är väl försäkrade för maximal säkerhet är vår prioritet. Vårt främsta mål är att hjälpa dig att få de tjänster du förtjänar. Vårt program är det snabbaste sättet att få vad du behöver på ett enkelt sätt. Minska dina betalningar för att lätta på belastningen på dina månatliga utgifter. Få flexibilitet som du kan använda för alla ändamål - från semester till utbildning, till unika inköp

Vi erbjuder ett brett sortiment av finansiella tjänster som inkluderar: Personliga lån, Skuldkonsolideringslån, Företagslån, Utbildningslån, Hypotekslån, Osäker lån, Hypotekslån, Löndagslån, Studentlån, Kommersiella lån, Billån, Investeringslån, Utvecklingslån, Förvärvslån, Konstruktionslån, med låg ränta på 2% per annullering för privatpersoner, företag och företagsorgan. Få det bästa för din familj och äga ditt drömhem också med vårt Allmänna låneskema.

Vi erbjuder alla typer av lån - Ansök om förmånliga lån.

Vänligen kontakta oss för mer information: patriciakingsman.loans2016@gmail.com
Vänligen skriv oss tillbaka med låneinformationen;

LÄRARE INFORMATION

1) Fullständiga namn:
2) Land:
3) adress:
4) Stat:
5) Kön:
6) Civilstånd:
7) yrke:
8) Telefonnummer:
9) Månadsinkomst:
10) Nästa av Kin:
11) Nödbelopp som behövs:
12) Låneperiod:
13) Syftet med lånet:
14) Särskilt datum du behöver lånet:

Om du är intresserad av att få ett lån, vänligen skriv oss med lånebehovet.
Vänligen kontakta oss för mer information: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Med vänliga hälsningar,
Fru Patricia Kingsman
patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Vi ser fram emot att höra från dig ASAP

Intresserade sökande bör kontakta oss via e-post: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Patricia Kingsman Préstamos sa...

Jag heter Fru Patricia Kingsman, vi är en ny legit långivare långivare 2018 och vi gillar att hjälpa någon kropp som behöver ekonomisk hjälp vi erbjuder från $ 500,000.00 och $ 5,000,000.00 och vi ger också ut lån i euro över det så om du behöver hjälp vänligen skicka oss ett mail på: patriciakingsman.loans2016@gmail.com så att din låneöverföring kan äga rum nu kommer du att vara med ditt lån de närmaste 8 timmarna det är en snabb överföring och är säker utan förseningar. Så e-post: patriciakingsman.loans2016@gmail.com om intresserad

E-post: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Patricia Kingsman Préstamos sa...

Vi erbjuder alla typer av lån - Ansök om förmånliga lån.

Är du en affärsman eller kvinna? Har du någon ekonomisk röra eller behöver du pengar för att starta ditt eget företag? Behöver du ett lån för att starta en fin liten skala och medelstora företag? Har du en låg kredit värdering och det är svårt att få kapitallån från lokala banker och andra finansiella institut ?. Intresserade sökande bör kontakta oss via e-post: Patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Våra lån är väl försäkrade för maximal säkerhet är vår prioritet. Vårt främsta mål är att hjälpa dig att få de tjänster du förtjänar. Vårt program är det snabbaste sättet att få vad du behöver på ett enkelt sätt. Minska dina betalningar för att underlätta belastningen på din månadsvisa kostnader. Få flexibilitet som du kan använda för något syfte från semester, till utbildning, till unika inköp. Intresserade sökande bör kontakta oss via e-post: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Vi erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster som inkluderar: Affärsplanering, Kommersiell och Utvecklingsfinansiering, Fastigheter och Hypotekslån, Skuldkonsolideringslån, Företagslån, Privata lån, Hemrefinansieringslån med låg ränta på 2,00% per annullering för privatpersoner, företag och företagsorgan. Få det bästa för din familj och äga ditt drömhem också med vårt Allmänna låneskema. Intresserade sökande bör kontakta oss via e-post: Patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Vi erbjuder alla typer av lån - Ansök om förmånliga lån.

Vänligen kontakta oss för mer information: patriciakingsman.loans2016@gmail.com
Vänligen skriv oss tillbaka med låneinformationen;
- Fullständigt namn:
- Lånbehov behövs:
- Lånets längd:
- Syftet med lånet:
- Stad / Land:
- Telefon:
- Hur hörde du talas om oss:

Om du är intresserad av att få ett lån, vänligen skriv oss med lånebehovet. Vänligen kontakta oss för mer information: patriciakingsman.loans2016@gmail.com
Med vänliga hälsningar,
Fru Patricia Kingsman

Vi ser fram emot att höra från dig ASAP

Intresserade sökande bör kontakta oss via e-post: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Patricia Kingsman Préstamos sa...

Hälsningar..
Vänligen kontakta oss för ditt säkra och osäkra lån till en räntesats om 2%
........................................

Är svårigheten med ekonomin att påverka dig i år, vägrar din bank att ge dig ett lån till chrismas? Om ditt svar är ja, behöver du ett lån. Jag är fru Patricia Kingsman, ägare till ett låneföretag Vi erbjuder säkra lån med en räntesats om 2%.

* Är du ekonomiskt pressad?
* Söker du pengar för att betala av krediter och skulder?
* Söker du ekonomi för att skapa ditt eget företag?
* Behöver du privata eller företagslån för olika ändamål?
* Söker du lån för att genomföra stora projekt?

Om du har något av ovanstående problem kan vi hjälpa dig, men jag vill att du ska förstå att vi ger ut lån med räntesatsen på 2%.

* Låna allt upp till 95.000.000 euro.
* Välj mellan 1 till 20 år att betala tillbaka.
* Välj mellan månatlig och årlig återbetalning Plan.
* Flexibla lånevillkor.
Vänligen om du är intresserad, kolla tillbaka med oss ​​via denna e-postadress: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Vi lovar en 100% garanti för att du kommer att få ditt lån i slutet av denna låneöverföring. Det finns ingen säkerhetskontroll, ingen kreditkontroll

Hälsningar
Patricia Kingsman
Patricia Kingsman lånebolag

Patricia Kingsman Préstamos sa...

Uppmärksamhet

Vi är en finansiell konsult som hanterar internationella finanser för alla typer av bankinstrument. Vi har tillgången / kontakterna att höja från 10 000 till 500 miljoner kronor. Med vårt företag (Patricia Kingsmans lånbolag) och andra TOP PRIME AA BANKER som Bank of SEB Bank, Swedbank AB, Svenska Handelsbanken AB, Forex Bank, The Best Banks för SBA-lån etc.

Känn dig fri att engagera våra hyrda lokaler i handelsprogram, projektfinansiering, kreditlinjeförbättring, företagslån (Business Start-Up Loans eller Business Expansion Loans) och många fler.

Vi har lämnat över 1 miljarder kronor i företagslån till över 17 000 företagare precis som du. Vi använder vår egen utvalda riskteknik för att ge dig rätt företagslån så att du kan odla din verksamhet. Våra tjänster är snabba och pålitliga, lån godkänns inom 24 timmar efter framgångsrik ansökan. Vi erbjuder lån från minst 10 000 till högst 500 miljoner kronor.

Finns du i lite problem med obetalda räkningar och vet inte vilken väg att gå eller vart ska man vända? Vad sägs om att hitta ett ansedd skuldkonsolideringsföretag som kan hjälpa dig att minska månatlig avbetalning så att du får överkomliga återbetalningsalternativ samt utrymme att andas när det gäller slutet av månaden och räkningar behöver betala? Patricia Kingsman låneföretag är svaret. Minska dina betalningar för att lätta på belastningen på dina månatliga utgifter. kontakta oss via e-post (patriciakingsman.loans2016@gmail.com)

Mäklare / Konsulter / Mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. Med fullständigt förtroende samarbetar vi för fördelarna med alla berörda parter. Håll inte dina ekonomiska problem för dig själv för att du inte ska vara skuldmästare eller ekonomisk stress upp, varför du måste kontakta oss snabbt för att lösa dina ekonomiska problem. Det blir en stor glädje för oss när du är ekonomiskt stabil.
Maila oss via: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Hälsningar
Patricia Kingsman
E-post: patriciakingsman.loans2016@gmail.com
Motto: Vi erbjuder de snabbaste och pålitliga finansiella tjänsterna

Prime Finance sa...

Låneerbjudande

Vårt företag är en juridisk organisation som skapades för att hjälpa människor som behöver hjälp, som ekonomiskt stöd. Vi är ett USA-baserat finansiellt företag. Vi erbjuder lån på 5 000,00 till 20 000 000,00 med en maximal återbetalningsperiod på 45 år med 2% räntesats. Om du är intresserad, kontakta oss via e-post: primefinance35@gmail.com

Tack
Mr Joe