onsdag 5 november 2008

Livet efter oljan - de första 3 månaderna

.

Jag startade den här bloggen den 1 augusti. Nu, 3 månader och 20 texter senare skriver jag här en text som inte alls handlar om olja utan som är en summering och en reflektion kring denna blogg och de texter som har publicerats här. Denna text är alltså en meta-text - en text om text.

Jag började med att gå tillbaka och läsa min allra första text, "Välkommen till ett liv efter oljan". Har bloggen nått upp till det jag då förespeglade att den skulle bli?

- "Intentionen från min sida är att skriva inlägg (minst ett i veckan)".
Ja, jag har skrivit texter regelbundet. Istället för att publicera texter närhelst de är färdiga har jag hittills publicerat nya texter regelbundet som en klocka med 5 eller 6 dagars mellanrum (men jag kan inte garantera att jag alltid kommer att vara lika duktig framöver). Det är lättare att få till en text om man har ett mål att sikta på. Ibland sätter det press på mig att få färdigt en text, ibland ligger jag och håller några dagar på en färdig text och "tar ledigt" från skrivandet.

- "skriva inlägg ... utifrån artiklar i dagspress, böcker, dokumentärfilmer och andra bloggar".
Av de 20 texter som jag skrivit hittills handlar 5 om böcker jag har läst (jag har dessutom läst några böcker som jag inte skrivit om ännu). Ingen text har utgått från en film ännu eller från andra bloggar. En del texter tar sin utgångspunkt i frågeställningar som dryftats i forumet OljeSnack. Några texter utgår från artiklar och frågor som flyter omkring i dagspressen. Jag har också samlat på mig en rejäl bunt med tidningsurklipp som kan tjäna som inspiration till kommande texter.

- "Detta kommer att kompletteras med egna reflektioner och analyser".
Många texter jag skrivit hamnar i denna kategori. Ofta har jag utgått från någon fråga som väckt mitt intresse och som jag har gått vidare och undersökt för att tillfredsställa min egen nyfikenhet och själv förstå bättre.

- "Inte minst kommer jag att reflektera utifrån min egen situation och de val jag och min familj gör". Jag har skrivit tre sådana texter (om bilpool, ekoby och ett besök på Kolmården i somras). Det har kännts lite mer läskigt och personligt utelämnande att skriva sådana texter i jämförelse med de övriga mer opersonligt analytiska texterna jag vanligtvis skriver här.

Vilka texter kan ni se fram emot framöver? Ja eftersom jag läser böcker kommer det regelbundet att dyka upp nya texter om böcker minst en gång per månad. Jag har en lång lista med utkast i varierande form av färdighet - allt från att det bara finns en rubrik till en lista med länkar eller halvfärdiga text-sjok. Två gånger har jag läst in mig lite djupare på ett ämne och skrivit en "artikel-serie" med två respektive tre texter. Det är lite mer ambitiöst men jag tror att det automatiskt blir så snarare än att försöka korta ner och sammanfatta ett komplext problem. Å andra sidan är det helt klart mer arbete med att skriva en serie av artiklar än fristående texter så vi får se hur det blir med det framöver...

Något jag aktat mig för hittills är att skriva om frågor som jag själv tycker är riktigt svåra eller komplicerade. Det är lättare att skriva en text om något konkret (SkySails, en bok jag läst) än att skriva om något kontroversiellt så som tillväxtens gränser eller ett tekniskt ämne som EROEI som jag är intresserad av men som jag skulle behöva läsa in mig mer på. Om man skriver om "svåra ämnen" måste man i högre grad väga sina ord på guldvåg, tänka igenom vad man vill ha sagt och hur man ska säga det. Det som är svårare och mer ambitiöst tenderar dock tyvärr att skjutas framåt. Om jag skulle skriva en text om vindkraft skulle jag känna att jag behövde läsa stora mängder text dessförinnan. Det är något jag måste arbeta bort för annars kommer det inte bli någon skrivet om sådana ämnen.

Något mycket positivt med att ha en blogg är de synergieffekter som uppstår. Om något har tilldragit sig mitt intresse finns det nu en extra drivkraft till att undersöka detta; nu har jag ju en blogg som väntar på nya texter. Att undersöka något eller att tänka till blir också att få något att skriva om. Om jag bara skrev för min egen skull (och lade färdiga texter i en byrålåda) skulle det aldrig bli något skrivet. Att ha en blogg och en hel värld (nå, ett helt Sverige) av potentiella läsare blir en drivkraft att få tummen ur och förkovra sig i ett ämne. Att ha en blogg gör dessutom att man ser på saker med nya ögon. Händelser och ämnen utvärderas utifrån potentialen att kunna bli analyserade i en blogg-texter. När man sedan sätter sig ner och sammanfattar och skriver en text är detta ett sätt att bearbeta material som gör att siffror, fakta och samband fastnar i huvudet. Att skriva texter till denna blogg gör mig till en bättre olje-debattör i vardagen.

Att det faktiskt finns en publik som läser det man skriver gör en stor skillnad. De första 2 månaderna/15 inläggen skrevs ”i blindo”. Jag hade ingen aning ifall någon över huvud taget hittade till bloggen och läste det jag skrev. Det enda sättet jag kunde se om någon varit här var ifall det fanns kommentarer, men tyvärr skriver ni som läser detta inte så många kommentarer (varför då - ja svara gärna på det, du regelbundna läsare som ännu inte kommenterat något inlägg…). Efter en månad började jag pinga nyligen.se och twingly.com när jag skrivit nya inlägg och jag tog också för vana att ibland kommentera andras bloggar och lämna en länk hit. Fortfarande tyvärr utan att veta om det hade någon effekt :-(

För snart en månad sedan skaffade jag dock en gratis räknare från gostats.com och sedan dess är Livet efter oljan roligare att driva. Det var mycket trevligt att få ett hum om trafiken på min blogg. Framför allt var det trevligt att få reda på att någon över huvud taget läser det jag skriver. Jag kan inte utesluta att jag skulle tappat sugen så småningom ifall jag inte vetat något alls om min eventuella publik eller ens huruvida det fanns någon sådan. Nå, strikt talat vet jag egentligen bara att en del människor kommer till bloggen – jag vet fortfarande inte hur många som faktiskt läser texterna - men jag utgår ändå från att det är en hel del nu när det dyker upp ungefär 15-20 unika besökare per dag.

Numera kan jag alltså se hur många som kommer hit och varifrån ni kommer (direkt hit eller genom en länk). Det är framför allt på tre olika sätt som människor dyker upp här:
- Det första är genom att man känner till bloggen sedan tidigare och kommer tillbaka, dvs att man inte klickat på någon länk för att ta sig hit utan redan har adressen i sitt huvud eller i sin dator. Det finns 7 personer som "prenumererar" på bloggen just nu och som alltså blir varskodda direkt när jag publicerar nya inlägg. Dessa 7 personer är min "stampublik" :-)
- Det andra sättet är genom OljeSnack. En länk i ett inlägg där gör alltid att en drös människor ramlar in. De flesta av dessa har säkert varit här förut men kanske kommer det också någon eller några nya varje vecka.
- Det tredje sättet är genom sökningar på Google där min blogg dyker upp som ett av de 10 första alternativen. Google skickar för närvarande hit ungefär 5 personer per dag och säkert är i princip alla dessa här för första gången. Google är helt klart det bästa sättet för just denna blogg att locka hit helt nya läsare - mycket bättre än nyligen.se, twingly.com eller att lämna kommentarer/länkar på andras bloggar. Att jag lämnar kommentarer eller att det finns länkar hit från en del andra bloggar verkar i vilket fall ändå leda till besök av några nya personer varje vecka.

Genom gostats.com får jag reda på exakt vilka söktermer som ledit människor hit och det är alltid lika roligt att se. Här är 15 söktermer som genererat besökare under sista veckan i oktober och med en tyngdpunkt på sådana söktermer som gör att bloggen hamnat bland de allra första alternativen (första skärmsidan) som Google returnerar:
- flygbranschen kris intressant (1)
- Gunnar Lindstedt (1)
- bok jordbruk energi (1)
- utsläpp vid fartygstransport+flyg (1)
- oljepris + sjöfart (1)
- matproduktion olje dopad (1)
- skysails wrage (1, 2)
- Container från USA till Australien kostar (2)
- boverkets definition av ekobyar (2)
- konkurs ryan air (3)
- bensinpriset på väg upp eller ner? (6)
- Gunnar Lindstedt Svart Jord (6)
- oljan första världskriget (6)
- ny bok om jordbrukets vilkor (6)
- oljetopp (9)

Många av söktermerna ovan leder till att Livet efter oljan i mina egna ögon hamnar obegripligt högt utifrån att bloggen bara funnits i några månader och bara innehåller 20 texter. Jag kan inte tillräckligt mycket om Googles PageRank-system (speciellt vad beträffar rankning av bloggar/blogginlägg). Jag har därför ingen koll på hur man ska optimera en webbsida/blogg för att komma högt upp på sökningarna men tydligen gör jag någonting helt rätt ändå fast jag inte vet det är jag gör rätt. Men ändå, hur min blogg kunde bli första träffen när man sökte på ”Gunnar Lindstedt” samma dag som hans nya bok kom ut övergår mitt förstånd. Men detta var för en vecka sedan och idag kommer inte min blogg med bland de 10 första träffarna när man söker på hans namn så det går undan i att ranka om sidorna (även andra söktermer ovan har stigit eller fallit i sin position). Så mycket vet jag i alla fall om PageRank att det är bra om andra websidor som är populära länkar hit och jag gissar att det måhända kan ha skett. Tilläggas kan att andra sökmotorer är helt insignifikanta i jämförelse med Google när det gäller att styra trafik till Livet efter oljan. Antingen rankar de min blogg lägre så att ingen hittar hit eller så använder alla bara Google för att söka numera. Jag testade därför att mata in alla 15 söktermerna ovan i Microsoft Live Search och i Yahoos söktjänst. Söktermen "matproduktion olje dopad" ledde hit i båda sökmotorerna och ytterligare en term ovan gav utslag (bland de 10 första resultaten) i vardera sökmotor. Uppenbarligen gillar Google Livet efter oljan men så är tydligen inte fallet med Microsoft och Yahoo som på det stora hela ignorerar denna blogg.

Något som GoStats och alla andra verktyg tyvärr aldrig kommer att kunna besvara är hur lång tid en person lägger på att faktiskt titta på en text och vilken effekt texten har på denna persons blodtryck och världsbild... :-)

En tydlig trend är att mina texter har tenderat att bli längre och längre. De första 10 texterna var i snitt något över 4000 tecken långa. De senaste 10 har istället varit i snitt nästan 7000 tecken långa och även bland dessa är trenden uppåtgående. Faktum är att de fem senaste texterna också är de fem längsta texterna. Här undrar jag om längre texter uppskattas eller om de snarare kan tänkas avskräcka läsare (speciellt de som inte varit här tidigare)? En dubbelt så lång text tar mer än dubbelt så lång tid att skriva så om dessa inte uppskattas fullt ut borde jag egentligen sänka ambitionsnivån lite och satsa på att skriva kortare texter (men kanske fler).

Avslutningsvis vill jag tacka alla som orkat läsa så här långt och tillägga att jag skulle uppskatta att få kommentarer på just denna text! Det skulle hjälpa mig att bättre förstå min publik; vad ni uppskattar och vad ni vill läsa. Därför avslutar jag med en enkel fråga som speciellt riktar sig till er som återkommer hit regelbundet: Varför läser du Livet efter oljan?

PS. Ironiskt nog är just denna text den överlägset längsta jag skrivit hittills här på bloggen.
.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kom ursprungligen hit eftersom du berättade om din blogg på oljesnack (forum.oljepris.se) som är det första jag kollar när jag går ut på nätet. Peak Oil är sedan ett år ganska exakt det som upptar mitt sinne i bakgrunden till nästan allt jag gör.

Jag fortsätter läsa denna blogg eftersom jag tycker att texterna är intressanta och välbalanserade. i mycket delar vi ståndpunkt, men inte i allt. Dessutom tycker jag att diskussionen på oljesnack tidvis kan spåra ur lite och bli lite väl navelskådande.

Jag känner mig fullständigt övertygad om att Peak Oil kommer att stå för den största förändringen i våra liv, troligen under resten av min livstid. Den information som jag söker men inte tycker att jag funnit ännu är, på vilket sätt kommer vi att påverkas? Det är idag svårt att se vilka faktorer som kommer att påverkas på vilket sätt inom t.ex. den närmaste 10-års perioden.

Ser fram emot fler texter här att läsa och diskutera!

/ylven

Anonym sa...

Jag skriver under på Ylvens motivering ovan "Peak Oil är sedan ett år ganska exakt det som upptar mitt sinne i bakgrunden till nästan allt jag gör."

Ibland får jag intrycket av att Peak Oil är överallt. Att du har 7 som prenumererar på din RSS feed, varav jag är en då, är lite av en väckarklocka att det här är en sjukt marginell rörelse. Jag skulle nästan kunna säga att jag läser din blogg och andra peak oil-relaterade bloggar som terapi. Även om några i min närhet har lyssnat och verkat tagit intryck av vad jag säger om det vet jag ingen som aktivt söker information om det eller reflekterar så mycket över Peak oil.

Din blogg är välskriven, initierad och sansad. Keep up the good work.

/Mattias

Daniel sa...

Det är lite lustigt att första kommentaren kommer från ylven som tidigare kommenterat att hon inte brukar kommentera... :-)

Min initiala entusiasm över OljeSnack sinade lite efter att jag hade fått "prata av mig" med mer eller mindre likasinnade - efter att bara ha funderat själv och i ett vacuum. Sedan tog behovet av att tänka och skriva om oljetoppen sig istället uttryck i denna blogg fast det hade säkert aldrig skett om jag inte först stött på OljeSnack. Nu nöjer jag mig med att läsa det mesta som skrivs där men jag föredrar att lägga mer tid på att skriva texter till Livet efter oljan än att skriva inlägg till OljeSnack.


Mattias, jag kom precis på att jag själv är en av dessa sju prenumeranter... :-)

Men att det bara är sju gör inte så mycket, de flesta prenumererar inte på RSS feeds, bloggen har inte funnits så länge och det tar väl tid att bygga upp en läsarbas. När priset på olja går upp till 147 USD/fat igen kan jag lova att det kommer att strömma till nya läsare...

I vilket fall är trenden uppåtgående (man får glädja sig åt det lilla). På bara 5 dagar i november har det redan varit 91 unika besökare här och då var ändå dagens blogg-text dem första för månaden. Idag har det varit 37 unika besökare här, bara vid ett tillfälle tidigare (ekoby) har det kommit fler. Det räcker för mig för att hålla motivationen uppe och skriva nya texter.


Tack också för era berömmande ord!

Anders sa...

Jag kommer inte ihåg hur jag hamnade här, men det kan ha varit via en länk tack vare Ljungbergs blogg... (osäker)

Hur som helst hamnade du direkt på min vid det här laget mycket mycket långa Favoriterlista för Bloggar, under rubriken Klimat och miljö.

Har själv hunnit beröra ämnet en del under den tid som gått sen jag kom igång med min blogg Anders landscape. Och lär återkomma till ämnet, som en del av en större helhet. Att du specialiserar dig på ämnet ser jag egentligen bara som positivt då det blir som en källa för ökad kunskap för oss andra som också är intresserade av ämnet, men då som en del av en samhällskontext i övrigt.

Ja, jag tror att det här med kommentarer är ganska självklart. När man läser bloggar (inte för inte kallas det ibland för konsumerar...) så är det ett sätt att snabbt få en stor bredd och vidgade perspektiv på världen. Att då även kommentera enskilda inlägg blir en fråga om tid och att i stunden sätta sig och reflektera och få ner det även i text, vilket man inte har tid med, i jakten på ännu mera kunskap, information och så vidare ... som finns på nästa blogg.

Det är både en del av bloggandets styrka och dess svaghet - information finns till förbannelse och läcker ur alla glipor och såll, utan hejd, och här försöker man lätt greppa över så mycket som möjligt.
Då blir den personliga kontaktren mellan männioskorna som ju faktiskt skriver bloggarna med nödvändighet lidande. Tråkigt. Men du ska veta att åtminstone jag finner en god nytta i din blogg. Keep it upp - eller; Yes We Can, som den mest populära devisen för idag lyder.

Livet efter oljan - Yes We Can!

;-)

Hälsningar
Anders

Elena Nino sa...

Är du i behov av akut lån för att betala av räkningar, expansion av verksamheten, juridiska personer eller personliga lån? Kontakta oss idag för din snabb och effektiv och pålitlig lån idag på via e-post: elenanino07@gmail.com

Hälsningar
Fru Elena

Mr Henry Josh sa...

God dag, jag är fru Debra Clarack, från United State of America, jag stannade i Alabama, och jag har en bröt upp företag, tills jag hittade detta företag e-post som hjälper mig att få ett lån för företag, och nu vill jag att användas denna korta medium för att gratulera detta företag behöver Micro Financial Firm för snabb och säker pengar de lån till mig utan någon form av fördröjning, jag låna 56,000.00USD från detta företag att spara mitt företag och massor more.First jag såg sin post på internet , alla ger alltid vittnesbörd för vad de gjorde, så jag snabbt kontaktade dem och de alla gjorde allt för mig utan stress och mina pengar skickades till mitt konto inom 24 timmar, jag var överraskning och känna glad, nu jag nu har en standard affärsstyrning agent som hjälper mig, nu jag kommer råd dem som behöver akut lån för att kontakta dem nu: {jasminnoorloancompany@gmail.com (länk skickar e-post)} jag vet att kommer att hjälpa dig omedelbart.

Mrs Debra Clarack

Eric financee sa...

Behöver du lån för projekt, investeringar, personliga lån, lån till företag, bostadslån, studielån, konsolidering och lån för olika projekt? för dem som vill få ett lån från vårt företag bör kontakta oss idag på (ericfinancee@gmail.com eller ericfinancee@outlook.com) och få ditt lån idag.

ferdinan persie sa...


Erbjuda lån mellan privatpersoner allvarliga i Sverige
Hej Jag är chief för en grupp av finansiella partners. Idag finner vi att bankerna ger mera poäng. De flesta medborgare har bra projekt men brist på finansiering för genomförandet. Med tanke på allt detta, vi etablerat en grupp på 14 personer och vi är aktieägare i flera banker. Vi beslutade att ge lån till dem som behöver. Att ge kredit från 50.000kr till 50.000.000kr med en bra ränta. Om du är intresserad, berätta vad du behöver ditt projekt och vi kommer att hjälpa dig att uppnå det. Om du är intresserad av detta erbjudande, kontakta mig för mer information: Ferdinanpersie7@gmail.com

ferdinan persie sa...


Erbjuda lån mellan privatpersoner allvarliga i Sverige
Hej Jag är chief för en grupp av finansiella partners. Idag finner vi att bankerna ger mera poäng. De flesta medborgare har bra projekt men brist på finansiering för genomförandet. Med tanke på allt detta, vi etablerat en grupp på 14 personer och vi är aktieägare i flera banker. Vi beslutade att ge lån till dem som behöver. Att ge kredit från 50.000kr till 50.000.000kr med en bra ränta. Om du är intresserad, berätta vad du behöver ditt projekt och vi kommer att hjälpa dig att uppnå det. Om du är intresserad av detta erbjudande, kontakta mig för mer information: Ferdinanpersie7@gmail.com

Thomas Spencer sa...

Hej, Letar du efter ett mycket äkta lån? Till en överkomlig räntesats? Bearbetas inom 24 timmar. Har du blivit nedvisad ständigt av dina banker och andra finansiella institutioner? Thomas Spencer erbjuder lån som sträcker sig från 1.000 Min. Till 50.000.000,00 Max. Till 2% ränta. Kontakta oss idag via email: thomasloanservice1@gmail.com

magret james sa...

Hallå,
Behöver du ett brådskande lån ??? Är du i skuld Har du dåligt kredit? har du blivit avvisad av banker, behöver du ett lån för att starta ett eget företag? Vi ger ut lån till People trots sina dåliga / dåliga kreditpoäng. Vi ger ut både affärs- och personlån med en lång och kort varaktighet av ditt val med låg ränta på 2% per annullering för privatpersoner och företag. Vår låneprogrammerare är snabb och pålitlig, gäller idag och får ditt omedelbara svar. Våra lån är väl försäkrade, 100% garanterade och kunder är säkrade maximal säkerhet. För vidare förfrågan kontakta oss via vår e-postadress: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM) och få ditt lån idag.
E-post: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)
Magret James MD / VD

magret james sa...

Hallå,
Behöver du ett brådskande lån ??? Är du i skuld Har du dåligt kredit? har du blivit avvisad av banker, behöver du ett lån för att starta ett eget företag? Vi ger ut lån till People trots sina dåliga / dåliga kreditpoäng. Vi ger ut både affärs- och personlån med en lång och kort varaktighet av ditt val med låg ränta på 2% per annullering för privatpersoner och företag. Vår låneprogrammerare är snabb och pålitlig, gäller idag och får ditt omedelbara svar. Våra lån är väl försäkrade, 100% garanterade och kunder är säkrade maximal säkerhet. För vidare förfrågan kontakta oss via vår e-postadress: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM) och få ditt lån idag.
E-post: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)
Magret James MD / VD

REMY.CREDIT sa...

DEAR LOAN SEEKER,

XMAS LÅN ÄR HÄR NU I LÅG RATE 1%

behöver du ett brådskande lån för att starta ett företag före jul har du ett Xmas lån? Vi ger till både företag och individ, så om du behöver ett brådskande lån nu inom 12 timmar kan vi ge dig ett lån utan dröjsmål okej
Xmas lån är tillgängligt nu låg ränta på 1%: kontakta oss direkt på följande adress: [REMY.CREDIT111@gmail.com]

Fullständiga namn:..............
Land:..........
Stat:..........
Mängd:..................
Lånlängd: ..........
Telefonnummer:.............
Ockupation:............
Födelsedatum:.......
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Företagsnamn: REMY.FINK CREDIT
Företagets e-postadress: {REMY.CREDIT111@gmail.com}
Företag NMLS ID: 517219
Jag önskar er allt bäst,
REMY.FINK ...

Wagner Clerk sa...

Jag ger lån till företag och privatpersoner med en rimlig ränta på 2%. E-post till: (anggadiman1@gmail.com) om du är intresserad av lånet.

Moris Fred sa...


Letar du efter en riktig kredit? Goda nyheter här! ! ! Vi erbjuder lån som varierar från 5, 000,00 till 30,000, 000, 000,00 årlig ränta på 2%. Företagsutvecklingskrediter är certifierade, effektiva, snabba och dynamiska, pålitliga och pålitliga via e-post: Morisloancompany1@gmail.com
Webbplats: http: //morisloancompany1.wixsite.com/morisloancompany.
tack,
MORIS FRED

jack ballard sa...

God dag och lycklig säsong firande, jag vill dela en bra idé om hur man tjänar pengar till dig. Om du är intresserad av att göra snabba pengar kan du ansöka om brådskande lån från Jack, han är en ansedd lånegivare och har givit lån till många personer inklusive mig
Om du vill ha lån kontakta honom jackballard396@gmail.com eller jackballard396@yahoo.com
Om du är på whatsapp lägg till honom med +14243655441
Tack

Elite Finance sa...


Lån erbjudande Lånbjudande !!!!
Behöver du en kredit omedelbart? För mer information, kontakta långivarna på (ELITEFINANCE2000@GMAIL.COM, ELITE_FINANCE@OUTLOOK.COM). Kontakta oss nu ok.