tisdag 2 december 2008

Energi är gratis

.
För 50 år sedan proklamerade Lewis Strauss, ordförande för US Atomic Energy Commission, att det löfte kärnkraften bär med sig är att ”It is not too much to expect that our children will enjoy in their homes electrical energy too cheap to meter”. Just uttrycket ”too cheap to meter” - för billig för att mätas - dyker ibland upp då och då när ett anklagande finger pekar på detta som ett bevis på att kärnkraften inte har uppfyllt vad den lovade, eller mer generellt på att ny teknik alltid hajpas och att teknikoptimisters förhoppningar inte är att lita på. Den idé jag lite provokativt utforskar här är istället att energi i praktiken har varit och fortfarande är gratis (men att detta kan komma att ändras efter oljetoppen).

Som jag skrivit i en tidigare text har 19 dagsverken av skördande i jordbruket för 200 år sedan idag ersatts av en timmes arbete med traktorn. På motsvarande sätt har vi ersatt en människas (eller dragdjurs) fysiska arbete - dagar av slit i sitt anletes svett för att flytta stenar, timmerstockar eller handelsvaror – med energin som finns i en liter bensin eller diesel. Den vanligaste användningen av bensin är idag förstås att med snabb hastighet flytta 700 miljoner stora tunga metallschabrak – innehållandes en eller flera människor - fram och tillbaka, fram och tillbaka (en genomsnittlig svensk bil vägde mer än 1 400 kilo år 2007).

Begreppet ”energi-slav” står för den mängd energi som behövs för att ersätta arbetet från en människa som jobbar manuellt. Det visar sig att energiinnehållet i några få liter bensin motsvarar den kraft en människa kan utveckla under en månads hårt fysiskt arbete. Det betyder alltså att vi alla, genom att använda stora mängder (fossil) energi kan sägas ha många energislavar som jobbar 24 timmar om dygnet åt var och en av oss och som hjälper oss att upprätthålla vår nuvarande materiella nivå och livsstil.

Enligt vissa beräkningar har en genomsnittlig amerikan ett tresiffrigt antal energi-slavar och även om vi svenskar måhända inte har lika många slavar som en amerikan spelar vi ändå i samma division. Beräkningar av antalet energi-slavar varierar starkt, men poängen med begreppet är att med lite mer mänskliga mått förmedla insikten att var och en av oss omedvetet och självklart tar stora mängder energi i anspråk för att upprätthålla vår moderna livsstil. På faraonernas tid var 95% av Egyptens befolkning direkt sysselsatta i jordbruket och de lyckades (endast) generera ett överskott av energi (mat) som räckte till de återstående 5% av befolkningen som var slavar och byggde pyramider. På "den gamla onda tiden" var energin alltså Dyr.

Nästa steg är att visa inte bara att vi använder energi i överflöd utan också att denna energi är väldigt väldigt billig. Här lånar jag Richard Heinbergs resonemang som går ut på att det har räckt med att jobba 20 minuter till en lagstadgad minimilön i USA för att ha råd att köpa en gallon (3.8 liter) bensin. Alltså ger 20 minuters arbete (troligtvis inte speciellt fysiskt krävande) tillgång till energi som motsvarar uppemot 200 timmars hårt fysiskt arbete. Att byta 20 minuter mot 200 timmar ger en utväxling på en faktor 600 (och om man har högre lön kan man nå en utväxling många gånger högre än 600)!

Det är alltså omöjligt att förneka att energi är väldigt billig idag. Ur ett lite längre historiskt perspektiv är energi faktiskt så ofattbart billigt att den i praktiken kan betraktas som gratis i det moderna samhället. Även om det inte känns så just när man står vid bensinpumpen eller när man får elräkningen så förhåller det sig faktiskt på precis detta sätt. Enda skälet till att elräkningen svider är för att vi använder så sanslöst mycket av denna vara. En traditionell glödlampa på 100 Watt som är tänd i en timme använder lika mycket energi som (ligger i paritet med vad) en människa i hårt fysiskt arbete (en energislav) kan utveckla under samma timme! Om el genererades av kroppsarbetande människor skulle det alltså behövas en extra människa i arbete för varje lampa vi ville tända. Energisparlampor är förstås att föredra men då har vi inte ens börjat prata om kostnaden för att hålla igång kylskåpet, spisen, tvättmaskinen, hemelektroniken och för att värma vattnet till en dusch.

Kanske är det möjligt att lite provokativt gå vidare och påstå att så länge vi som samhälle har råd att upprätthålla vår nuvarande livsstil så är energi även fortsättningsvis i praktiken gratis. När skulle i så fall energi börja kosta? Jo, kanske när vi:
- som samhälle måste göra svåra val som kan te sig radikala idag
- upptäcker att mängden energi (el, bensin, värme) som vi kan bekosta med 25% av vår disponibla inkomst krympt betänkligt och detta tvingar fram svåra val
- som privatpersoner inte längre har råd att äga/köra bilar
- inte längre har råd att äga sommarstugor eller åka på semester (glöm utomlands)
- inte heller har råd att i snitt disponera 44 kvadratmeter bostad per person

Just boendet är en dold energibov och också något som många kanske inte tänker på när man diskuterar ökad levnadsstandard. Men det kostar stora mängder energi att bygga, värma upp och underhålla bostäder. I Sverige disponerar vi idag 44 m2 bostad/person – en ökning på över 60% sedan slutet av 70-talet. I USA ligger man på 70 m2 per person enligt Jonas Frycklund som är ekonom på Svenskt Näringsliv. Jonas tycker för övrigt att vi ska bo större och konsumera mer och ser med tillförsikt fram mot att när ”våra barnbarns barn relaxar i sina pooler så kan de med gott samvete konstatera att de inte sliter på miljön”. (Jag har sett siffran 44 m2 bostadsyta per person på ett flertal ställen men egentligen kanske siffran är så hög som 55 m2 per person vilket är vad SCB rapporterar här. Detta skulle i så fall skulle betyda att vi fördubblat vår bostadsyta per person på bara 30 år.)

Sverige har också flest singelhushåll i världen och som alla förstår är det förstås dyrare (och mer energikrävande) per person att leva som singel än i ett delat hushåll. Inte mindre än 47% av alla hushåll i Sverige är singelhushåll och ytterligare 28% består av två personer. På Kungsholmen i Stockholm är 80% av hushållen singelhushåll och på Södermalm 60% (jag vet dock inte om en ensamstående förälder utgör ett ”singelhushåll”). Är det långsiktigt hållbart med så många kylskåp och spisar och TV-apparater i relativt stora och sparsamt bebodda lägenheter? Inte i en värld där energi inte längre är gratis - för där måste man tränga ihop sig och dela på kostnaderna…

Siffrorna ovan flyter lite och det finns flera faktorer som man skulle kunna fördjupa sig i, till exempel:
- Exakt hur ska man definiera en ”energislav”? Energi in (mat/bränsle) eller arbete ut? Vilken effekt kan en människa hållbart utveckla under 8 timmars fysiskt arbete? Hur stora är energiförlusterna när vi omvandlar (teoretiskt energiinnehåll i) bensin till kraft som faktiskt drar bilen eller traktorn framåt?
- Hur många timmar utgör en månads arbetsinsats? 160 timmar (40 timmar/vecka x 4 veckor/månad) eller 320 timmar (12 timmar/dag x 6 dagar/vecka)?
- Vilken är minimilönen (och genomsnittslönen) i USA respektive Sverige i förhållande till bensinpriset (eller elpriset).

Inget av detta ändrar dock på de grundläggande argumenten ovan. Energi är ur ett historiskt perspektiv ofattbart billig - i praktiken gratis – och på sikt (bortom oljetoppen) kommer väldigt mycket som vi tar för givet att vara tvunget att omprövas och bli annorlunda. Vår utmaning är att se till att annorlunda inte nödvändigtvis betyder ”sämre” utan att vi kan hitta bra lösningar som fungerar i ett hållbart lågenergisamhälle.

Jag känner att den här texten och nästa är bland de bästa, eller viktigaste texter jag har skrivit hittills. Efter att jag började leka med tanken på att energi idag är gratis (denna text) och att transporter därför också är gratis (nästa text) har jag skaffat mig nya konceptuella glasögon som tillåter mig att se på omvärlden på ett nytt sätt. Medieteoretikern Marshall McLuhan sa (fritt översatt) att "vi vet inte vem som upptäckte vatten, men det var inte en fisk". Poängen är att det är svårt att se det man simmar i, är omgiven av och tar för givet. Det är lätt hänt att man blir medveten om sin egen kultur och vad man tar för givet först när man är utomlands, upptäcker att saker där fungerar annorlunda och då får tillfälle att reflektera över skillnaderna mellan där och här.

På samma sätt fungerar det med energi och transporter. Vi tar stabil tillgång till billig energi för så självklar att vi inte ens är medvetna om detta faktum. Först med ett provokativt påstående om att "energi är gratis" (vilket i bokstavlig bemärkelse förstås inte är sant) kan man börja fundera över och inse vidden och implikationerna av vad som kommer hända - på alla områden - när energi inte längre är gratis utan istället kostar.

När man därefter åker till IKEA en dag i november klockan 13 ser man med nya ögon på de 1000 väglampor längs med motorvägen som redan är på väg att börja tändas. När man sitter i IKEAs höst-smyckade restaurang en timma senare och är omgiven av ännu fler lampor som hänger i alla fönster kan man luta sig bakåt och fundera... över det faktum att ett par mil fram och tillbaka i bil till IKEA bara kostar några tior och att lunchen därför fortfarande är mycket billigare än om man stannat hemma och gått med familjen runt hörnet för att äta lunch på kvarterskrogen...

Vem tänker idag på elförbrukningen och på kostnaden för strömmen när vi köper en elvisp eller en DVD-spelare? Som sagt, i praktiken behandlar du och jag idag energi som om den var gratis. Försök argumentera emot det om du kan!
.

434 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   401 – 434 av 434
Unknown sa...

Il y a des gens qui ose se servir des noms de personnes qui ne prêtent pas et qui n'existe même pas, moi je conseille pour tout vos besoin de prêt contacter Mme MONIQUE MARTINE LEGER
avec elle soyez rassuré vous aurai votre prêt voici son adresse électronique: moniquemartineleger@gmail.com

ADOIFLOANS sa...

VI GÖR LÅN NU TILL LÅGT HASTIGHET 1% {adoifloans@gmail.com}

Om du behöver ett brådskande lån för att starta ett företag, behöver du ett lån? Vi ger både företag och privatpersoner lån, så om du behöver ett akut lån nu inom 6 timmar kan vi låna dig ett lån utan dröjsmål
lånet är nu tillgängligt till en låg ränta på 1%: Kontakta oss direkt på följande adress: [ADOIFLOANS@GMAIL.COM]

Fullständiga namn:..............
Land:..........
Stat:..........
Belopp:..................
Lånets längd: ..........
Telefon: .............
Ockupation:............
Födelsedatum:.......
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,
Företagsnamn: ADOIF LOANS INC
Företagets e-postadress: {adoifloans@gmail.com}
Jag önskar dig allt gott.

bnp paribas sa...

Snabbt låneerbjudande mellan privatpersoner på 72 timmar.
Hej mina damer och herrar

Du som har rejäla ekonomiska problem. Du som blir avvisad av de olika bankerna trots dina ansträngningar.
Jag skulle vilja informera dig om att jag är en finansiell individ som lånar ut till någon person av god karaktär, ärlig, som kan betala tillbaka mig inom den överenskomna tidsramen till ett schablonbelopp på 2%.
Det är därför jag lånar från 1 500 till 5 000 000 euro.

Så alla som behöver pengar kan kontakta mig på min e-postadress: bnpparibas1969@outlook.com
för mer information.

Tack för din förståelse och ha en trevlig dag.

Anna-Lena sa...

behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
Maila oss remy.credit111@gmail.com
Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
Maila oss remy.credit111@gmail.com
Vi har ett lån till dig
VI HAR SNABBA LÅN TILL DIG ALLA BELOPP DU BEHÖVER vi erbjuder alla typer av lån kom och få ditt lån hos oss inom 6 till 12 timmar lån finns på ditt bakkonto
REMY.INC

Unknown sa...

J'ai été satisfait par la rapidité du traitement de mon dossier de prêt dans un court délai avec un taux d'intérêt de 2% Sans aucune magouille tout au long de la procédure. Je peux vous garantir que cette prêteuse est bel et bien réelle très professionnelle et courtoise.

THALIA CLAUDINE CATOR

Voici son contacte mail: thalyacator@gmail.com

Anonym sa...

Snabbfinansiering Lånefinansiering

Letar du efter den bästa krediten för att finansiera ditt projekt? Vi beviljar finansiella lån, fastighetslån, investeringslån, billån, privatlån. Skuldavskrivning, vi hjälpte till att lösa den prekära ekonomiska situationen ...

Unknown sa...

Bonjour

Chacun a raison de son propre point de vue chaque jour tout le monde parle du bien de ce que cette dame fait a la population française cette Madame Céline Joséphine KUHN accorde vraiment de prêt et vrai ouvrez un peu les yeux cher madame et monsieur ne vous faites plus arnaquer
J’appelle à votre vigilance. Finalement, j’ai découvert une dame honnête et sérieuse du nom de Céline Joséphine KUHN. Si vous avez besoin d'un prêt entre particulier vous pouvez la contacter via E-mail : celynekuhn@gmail.com


Lett Vincent

Elena Nino sa...

Jag heter Ingrid, jag skulle vilja dela ett anmärkningsvärt vittnesbörd om hur jag fick 200 000 Euro, LÅN genom ELENA NINO kreditinvestering och alla möjliga slag. om du är intresserad av ett lån kontakta via e-post: Elenanino0007@outlook.com

Céline KUHN sa...

Vous êtes à la recherche d’un prêt d’argent pour la réalisation de votre projet.
Vous avez été rejeté par vos banques
Vous avez besoin d’un prêt pour effacer vos dettes, payer vos factures etc…
Votre traumatisme financier est désormais terminé

J’octroie de Prêt est de 1.000 € à 250.000 € avec un taux raisonnable de 2%, des conditions très simple et sans problème.
Je fais aussi des investissements entre particuliers de toutes sortes.
En partenariat avec des banque dans toute l’espace de l’Union Européenne.
Veillez m’écrit en message privé pour plus d’information merci.

mail: celynekuhn@gmail.com

Mussen sa...

Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, bolån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

Anita van Ee sa...

Hej, jeg må annoncere dette vidnesbyrd, mit navn er hr. Ilyas Sani. Jeg ansøgte om et lån på 10.000,00 euro for et par uger siden fra en fidus, jeg udgiver mig for at være en låneudlåner, de snød mig for summen af 2.000,00 euro, og de slap fra jeg og jeg var helt forvirrede i livet, heldigvis, en god ven af mig fra Tyskland. Fru Anna Moissidou vidner om, hvordan hun blev reddet fra en långiver sendt af Gud fra Italien, som reddede hende og gav hende lånebeløbet på 250.000,00 euro, så hun gav ham e-mailen, så jeg kontaktede ham gjorde noget godt for mig og min familie, og han lånte mig lånebeløbet på 26.000,00 euro, som er ægte, og Gud vil velsigne ham så godt, at han bør kontakte ham på (servicepersoonlijke.aanbieding@gmail.com)

Maria-Elisabeth_Schaeffler sa...

Hej,

Jeg er fru Maria Elisabeth Schaeffler, en tysk forretningsmagnat, investor og filantrop. Jeg er formand for Wipro Limited. 25 procent af mine personlige midler bruges til velgørenhed. og jeg har også lovet de resterende 25 %

at give væk til enkeltpersoner i år 2022. Jeg har ... selv besluttet at donere 1.500.000,00 euro til dig. Hvis du ved min donation er interesseret, så kontakt mig for mere information.

Du kan også finde ud af mere om mig på følgende link

https://www.forbes.com/profile/maria-elisabeth-schaeffler-thumann/#443b4a6e19c7

Med venlig hilsen
Administrerende direktør Wipro Limited
Maria-Elisabeth_Schaeffler
E-mail: mrsmariaelisabeth@aol.com

Nancy Schuerwegen sa...

Hej alle sammen, mit navn er Nancy Schuerwegen, er fra Holland. Jeg vil gerne dele mit vidunderlige vidnesbyrd om, hvordan jeg fik min mand tilbage, som jeg svor nogensinde at være sammen med, indtil da han overlod mig til en anden kvinde uden grund, og jeg prøver at få tingene til at fungere for os begge, men tingene blev værre og jeg elsker ham så højt, og der er intet, jeg kunne gøre for at få min mand tilbage, før jeg så et vidnesbyrd fra en kvinde ved navn Sara Van Gysel fra Holland på internettet, der talte om en kraftfuld trylleformular kaldet Traditional Doctor Lukaku, som bragte hende mand tilbage inden for 24 timer, så jeg beslutter mig for at give det en chance, og til min største overraskelse gjorde han det også for mig, ligesom han gjorde for Sara Van Gysel, og jeg har mange mennesker, der klager over falsk trylleformular, men denne jeg mødte var en rigtig trylleformler, der hjælper mig med at løse mit problem, jeg ikke har nogen løsning på, jeg introducerer mange af mine bedste venner, der har lignende problemer, og deres problem blev løst med stor hjælp fra traditionel læge Lukaku, som hjælper dem med at komme tilbage deres kærester inden for 24 timer. Jeg er så glad for, at min mand er tilbage til mig igen, og det mest overraskende er, at vores kærlighed er meget stærk, hver dag er lykke og glæde. og der er intet som at være sammen med den mand, du elsker. Jeg er så glad for, at min kærlighed er tilbage til mig med hjælp fra Traditional Doctor Lukaku. hvis du har lignende problem vil jeg råde dig til at kontakte ham, han er der for at hjælpe dig og få et smil på læben, som han gjorde til mig og andre, du kan sende ham en e-mail på (lukakuspellcaster@gmail.com)

Illuminati sa...

VELKOMMEN TIL DET STORE BRODERSKAB
Ønsker du at være medlem af Illuminati som et broderskab, der vil gøre dig rig og berømt i verden og have magt til at kontrollere mennesker i højsædet i hele verden. Er du en forretningsmand eller -kvinde, kunstner, politisk, musiker, studerende, ønsker du at være rig, berømt, magtfuld i livet, så tilmeld dig Illuminati broderskabskulten i dag og få øjeblikkelig rig summen af. 2 millioner dollars på en uge og et gratis hjem. hvor du vælger at bo i denne verden og også få 81.000.000 amerikanske dollars om måneden som løn.
E-mail: (bil.illuminati666@gmail.com)
FORDELE GIVES TIL NYE MEDLEMMER, SOM TILMELDER ILLUMINATI.destination
1. En kontant belønning til en værdi af $6.000.000.00 USD efter initiering.
2. En ny slank drømmebil til en værdi af 80.000 USD
3. Et drømmehus købt i det land du selv vælger
4. En måneds ferie (fuldt betalt) til din drømmeturistdestination.
5. Et års golfmedlemspakke
6.A V.I.P-behandling i alle lufthavne i verden
E-mail: (bil.illuminati666@gmail.com)
Kontakt stormester på Whats-app (USA) +1 (647) 660 3830

Thomas Prada sa...

behöver du ett lån? privatlån? Företagslån? Ett bolån? Jordbruks- och projektfinansiering? Vi erbjuder alla typer av lån till 2% ränta! Kontakta e-post: tinvestor53@gmail.com eller Whatsapp +1 (757) 576-8165

Unknown sa...

Låneerbjudande mellan seriösa och snabba individer på 48 timmar

Jag har ett kapital som kommer att användas för att bevilja korta och långa individuella lån från 5 000 € till 10 000 000 € till alla seriösa personer som vill ha detta lån. 3% ränta per år beroende på utlånat belopp Du kan betala tillbaka under 3 till 25 år max beroende på utlånat belopp.

E-post ; matilda.larsson0007@gmail.com

Mariana Brennstein sa...

Jag vill verkligen uppskatta KARIN SABINE-finansiering för att jag gav mig ett lån på 10 000 € för att ta hand om mitt sjuka barn. Om du behöver ett brådskande lån undvik att bli lurad av falska långivare och ansök via e-post till sabinhelps@gmail.com via legitima låneföretag
Whatsapp +7 901 709-57-43

Susan Matteucci sa...

Goddag, jag heter Susan Matteucci, jag var i behov av ekonomisk hjälp, och så många gånger blev jag rörd, inte förrän jag träffade detta kreditföretag, som heter (CREDIT SUISSE) har varit till hjälp för oss, och de är otroligt, pålitliga företag, genom att ge oss ett kreditvärde på $100 000,00, för vår småskaliga verksamhet, vi vet inte vad vi kunde ha gjort utan denna kreditfirma, de räddade oss verkligen, GUD kommer att fortsätta att förbättra dem, jag ger dig de här fantastiska nyheterna idag, om du befinner dig i en ekonomisk situation, kontakta detta kreditföretag. via: credit-suisse247@financier.com

Gerald rose sa...

Jag är Lydia veronika från Belgum, jag ansökte om ett lån på summan av 9 000 euro och det godkändes av MICHEAL JOSE FINANCE HOME efter 3 dagar efter min ansökan, alla som letar efter ett legitimt lån skulle jag hänvisa dig till detta företag är i handling tacksam för hjälpen de gav mig. Du kan kontakta honom för mer information på :infomichealfinanceltd@gmail.com eller WhatsApp: +14699724809

angela sa...

Hej, jag vill använda detta medium för att dela med mig av ett låneföretag som hjälper mig att få ett kommersiellt lån med begripliga villkor. de erbjuder alla typer av lån.
Kontakta e-post: (infomichealfinanceltd@gmail.com) eller whatsapp +1 (469) 972-4809.

Mariana Brennstein sa...

Hej, jag vill använda detta medium för att dela med dig av ett låneföretag som hjälper mig att få ett kommersiellt lån med begripliga villkor. de erbjuder alla typer av lån.
Kontakta e-post:sabinhelps@gmail.com eller whatsapp:+79853899410

ANGELLA CATERINA sa...

Låneerbjudande tillgängligt för alla

Hej

Letar du efter ett nödlån? antingen:

- För att återuppliva dina ekonomiska aktiviteter?
- För att renovera interiören i din lägenhet; Hus; byggnad?
-Hyra?
- Bilköp?
- Kredit för äktenskap?
- Avveckling av en skuld?
- För genomförandet av ett projekt?
Eller av andra skäl etc ...

Jag ställer till ditt förfogande ett lån från 15.000 till 8.600.000 Kr med mycket enkla villkor till en ränta på 3%.
Jag gör också investeringar och lån mellan individer av alla slag. Jag erbjuder kort-, medel- och långfristiga krediter.

För mer information kontakta mig direkt på min e-postadress: angellacaterina@gmail.com

Whatsapp Telefon: +33 7 58 56 88 63

PS: Jag lånar bara ut till ärliga människor som sannolikt kommer att betala tillbaka mina pengar.

ANGELLA CATERINA sa...

Låneerbjudande tillgängligt för alla

Hej

Letar du efter ett nödlån? antingen:

- För att återuppliva din ekonomiska verksamhet?
- Att renovera insidan av din lägenhet; Hus; byggnad ?
- Hyra?
- Köpa en bil?
- Kredit för bröllopet?
- Avveckling av en skuld?
- För att förverkliga ett projekt?
Eller av andra skäl osv...

Jag ställer till ditt förfogande ett lån från 15.000 till 8.600.000Kr med mycket enkla villkor till en ränta på 3%.
Jag gör även investeringar och lån mellan privatpersoner av alla slag. Jag erbjuder kort-, medellång- och långfristiga lån.

För mer information vänligen kontakta mig direkt på min e-postadress: angellacaterina@gmail.com

WhatsApp-telefon: +33 7 58 56 88 63

PS: Jag lånar bara ut till ärliga människor som kan betala tillbaka mina pengar.

Patricia Kingsman prestamos sa...

Jag heter Mrs Patricia Kingsman, vi är en ny legitim långivare från 2023 och vi gillar att hjälpa alla organ som behöver ekonomisk hjälp vi erbjuder från 500 000,00 svenska kronor och 5 000 000,00 svenska kronor och vi ger också ut lån i euro över det så om du behöver hjälp vänligen skicka oss ett mail på:patriciakingsman.loans2016@gmail.com så att din lånetransaktion kan ske nu du kommer att ha ditt lån inom de närmaste 8 timmarna det är en snabb överföring och är säker utan dröjsmål. Så maila:patriciakingsman.loans2016@gmail.com vid intresse

E-post:patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Patricia Kingsman prestamos sa...

Hej alla,

Välkommen till framtiden! Finansiering på ett enkelt sätt med låneföretaget Patricia Kingsman.

Har du letat efter finansieringsalternativ för dina nya affärsplaner, Letar du efter ett lån för att utöka din befintliga verksamhet, hamnar du i lite problem med obetalda räkningar och du vet inte vilken väg du ska ta eller var du ska vända sig till? Har du blivit nekad av dina banker? Patricia Kingsman låneföretag. säger JA när dina banker säger NEJ. Kontakta oss då vi erbjuder finansiella tjänster till en låg och överkomlig ränta på 2 % för lång- och kortfristiga lån (säkrade och osäkra). Intresserade sökande bör kontakta oss för ytterligare förfaranden för låneförvärv.

Tjänsterna inkluderar:

* Billån
* Bostadslån
* Lastbilslån
* Inteckningslån
* Lån för skuldkonsolidering
* Företagslån
* Personligt lån
* Studentlån.

Med Patricia Kingsman låneföretag. du kan säga adjö till alla dina finansiella kriser och svårigheter eftersom vi är certifierade, pålitliga, pålitliga, effektiva, snabba och dynamiska.
E-post: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Hälsningar,
Fru Patricia Kingsman

Patricia Kingsman prestamos sa...

Jag heter Elaine Marklund. Jag är från Malmö Sverige jag vill skriva till internet att om du behöver ett riktigt lån Patricia Kingsman är det riktiga låneföretaget som ger lån jag ansökte om ett lån från detta företag i fredags och jag fick mitt lån från dem idag så alla om du behöver ett riktigt lån utan att bli lurad är detta rätt företag att ansöka från så företaget är verkligen fantastiskt och de är på riktigt så många människor som har blivit lurade om du behöver ett lån utan att bli lurad detta är det riktiga företaget som ger lån Jag ansökte om ett lån från det här företaget Patricia Kingsman och jag fick mitt lån idag så alla runt om i världen om du behöver ett riktigt lån, leta reda på det här företaget och var säker på att det här företaget kommer att få ett leende på ditt läppar. företaget kan kontaktas via mail eller whatsapp deras e-postadress är patriciakingsman.loans2016@gmail.com. Tack till alla som läser det här meddelandet som detta företag inte vet. Jag gör det bara för människor som behöver ett riktigt lån för att vara säkra.

Patricia Kingsman prestamos sa...

Hej alla

Jag heter Aina Hjalmarsson och kommer från Stockholm. Jag letade efter ett onlinelån och jag var väldigt rädd jag har aldrig ansökt om ett lån förut och jag sökte väldigt bra och sökte efter ett riktigt företag där jag hittade ett företag som heter Patricia Kingsman jag tittade och jag såg vad folk sa om detta företag var sant jag bestämde mig för att ansöka om ett lån från företaget och jag behövde ett lån på 150 000,00 svenska kronor för att starta ett företag när jag ansökte sa hon till mig allt jag behövde göra jag gjorde det och hon försäkrade mig att om 8 timmar var jag kommer att vara med mitt lån jag sa okej och jag väntade om exakt 8 timmar jag får mitt lån från det här företaget eftersom jag skriver detta nu har jag aldrig blivit lurad tidigare och det här företaget är fantastiskt jag har hört folk prata om bedrägerier men Jag har aldrig blivit lurad tidigare och jag tackar Gud för det. Så alla om du behöver ett riktigt lån är detta rätt företag att ansöka från de hjälper dig och den tid de berättar att du kommer att få ditt lån är det den exakta tidpunkten då du kommer att få ditt lån. Jag måste bara skriva detta meddelande till alla så att du inte kommer att ansöka om ett lån från fel företag om du behöver ett riktigt lån, kontakta detta företag så blir du nöjd. Deras mailadress är patriciakingsman.loans2016@gmail.com.

Patricia Kingsman prestamos sa...

Jag heter Ingrid Gunnarson och är från Örebro i Sverige. Jag fick precis mitt lån från Patricia Kingsman låneföretag just nu och jag har hört talas om det här företaget och jag trodde att det var ett falskt företag men nu är jag så glad att det här företaget hjälpte mig och 100% detta företag är verkligt så alla som behöver ett lån detta är rätt företag att ansöka från och med nu jag ansökte om ett lån för min verksamhet på 250 000,00 euro och det här företaget hjälpte mig utan dröjsmål att jag är så glad att jag vittnar om detta företag eftersom jag såg andra människor göra det och jag är glad över att vara bland personerna som delar vittnesbörd om hur detta företag hjälpte mig så att alla om du behöver ett riktigt lån är din hjälpare här. deras kontaktinformation är patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Anonym sa...

Hej allihopa. Jag heter Katarina Johansson Brüllhoff, jag är från Stockholm, jag såg folk vittnade om detta företag som heter Patricia Kingsman låneföretag och det är bra att jag också blev utsatt för bedrägeri 3 gånger tills jag hittade det här företaget som heter Patricia Kingsman låneföretag God bear me bevittna att det här företaget är äkta och legitimt jag är en ensamstående mamma till 3 barn och jag jobbar på 2 ställen för att tjäna mer pengar åt mig och mina barn. Detta företag hjälpte mig efter att ha förklarat för dem att företaget sa till mig att inte oroa mig för att få mitt lån på ett säkert sätt var jag rädd för att jag blev lurad innan jag trodde att samma sak också skulle hända mig men jag sa till mig själv Gud vet bäst. Företaget sa till mig att det var 8 timmar att få lån och jag tänkte på det 8 timmar för snabbt jag sa okej, lånebeloppet jag letade efter var 350.000.00 Euro och efter att jag gjort allt bad företaget mig att göra och jag skickade min krävs information Jag fick mitt lån inom 8 timmar enligt beskrivningen. När jag fick mitt lån sa jag till mig själv att Gud är den som fick mig att hitta det här företaget och jag har redan introducerat det här företaget till en av min vän som också behöver hjälp så vem som helst här eller var som helst ser det här inlägget om du behöver en riktig lån detta är det enda företaget som kan hjälpa utan tvekan om att misslyckas. Jag är glad varje dag på grund av detta företag och Gud, jag ber att Gud får fru Patricia Kingsman att hålla i den här världen så att hon kan fortsätta att hjälpa människor i nöd. Jag kontaktade detta företag via mail som är pariciakingsman.loans2016@gmail.com. Tack till alla som läser mitt meddelande och inlägg.

Anonym sa...

God dag alla på denna sida

Mitt namn är Hans Johan Romin, jag är från Sverige och jag åker i staden Durban. Jag vill använda detta tillfälle att skriva på internet om fru Patricia Kingsman för några veckor sedan jag behövde ett lån och jag blev lurad för cirka 22 000,00 svenska kronor av falska långivare så en dag bestämde jag mig för att söka efter ett lån igen eftersom lånet var väldigt viktigt för min verksamhet, då hittade jag fru Patricia Kingsman och jag såg så många människor vittnade om hennes företag och jag var inte säker på att hennes lån var legitimt men jag bestämde mig för att prova och jag ansökte om ett lånebelopp på 750 000,00 svenska kronor. om hennes goda gärningar att hon är väldigt snäll och hjälpsam så när jag satte in pengarna som behövdes för mitt lån försäkrade hon mig att jag kommer att få mitt lån om mindre än 8 timmar eller senast 8 timmar på mitt bankkonto sa jag okej och jag väntade igår fick jag ett meddelande från min bank att jag har krediterats med ett belopp på 750 000,00 svenska kronor på mitt bankkonto så jag kontaktade henne och berättade om det och hon var glad att jag har fått mitt lån. Och jag lovar mig själv att alla som hjälpt mig kommer att dela hennes namn över hela internet till hennes stora hjälp. Så vem som helst i Sverige eller över hela världen om du behöver ett legitimt lån kontakta Mrs Patricia Kingsman för hon är legitim och jag vet nu även om det finns falska människor som vänder sig till långivaren. Mrs Patricia Kingsman är gudssänd. Den som behöver ett snabblån kontaktar henne via mail och företagets E-postadress är patriciakingsman.loans2016@gmail.com. Tack och hälsningar till alla som läser mitt meddelande.

Anonymous sa...

hej allihopa, jag vill ägna en minut åt att berätta om ett ärligt låneföretag som gav mig ett kommersiellt lån med begripliga villkor till låg ränta. de erbjuder alla typer av lån.
Kontakt e-post: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447300508785






hej allihopa, jag vill ägna en minut åt att berätta om ett ärligt låneföretag som gav mig ett kommersiellt lån med begripliga villkor till låg ränta. de erbjuder alla typer av lån.
Kontakt e-post: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447300508785

Anonymous sa...

Goddag jag är så glad för att jag fick mitt lån från detta bra företag LAPO efter flera bluff från olika fuskare, du kan även kontakta dem om du behöver ett snabblån, kontakta dem nu via detta mail : lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447300508785

ANGELLA CATERINA sa...

Låneerbjudande tillgängligt för alla

Hej

Letar du efter ett nödlån? det är :

- För att återuppliva din ekonomiska verksamhet?
- Att renovera insidan av din lägenhet; Hem; byggnad ?
- Hyra?
- Köpa en bil?
- Kredit för bröllopet?
- Avveckling av en skuld?
- För förverkligandet av ett projekt?
Eller av andra skäl osv...

Jag ställer till ditt förfogande ett lån från 15.000 till 8.600.000 Kr med mycket enkla villkor till en ränta på 3%.
Jag gör även investeringar och lån mellan individer av alla slag. Jag erbjuder kort-, medellång- och långfristiga lån.

För mer information vänligen kontakta mig direkt på min e-postadress: angellacaterina@gmail.com
WhatsApp-telefon: +33 7 58 56 88 63

PS: Jag lånar bara ut till ärliga människor som kan betala tillbaka mina pengar.

Samya GUENFOUDI sa...

Témoignages de prêt reçu 2024.
Une personne très conviviale et très professionnelle à l'écoute et très efficace
j'ai obtenu mon prêt de 15.000€ rapidement donc soulagée pour les mois avenirs merci encore Mme Samya GUENFOUDI.
En cas de besoin vous pouvez lui adresser votre demande a travers cet adresse mail : samyaguenfoudi.fr@gmail.com


Mme Samya GUENFOUDI est la meilleur.


« bon ramadan »

«Äldst ‹Äldre   401 – 434 av 434   Nyare› Senaste»